USD Terus Berundur, Inikah Pengakhiran ‘King’ Minggu Ini?

1,847

Dolar Amerika terus berundur lebih jauh dari puncak tertinggi 10 bulannya menuju penghujung dagangan minggu, bulan September dan suku ketiga.

Ketika sesi Eropah, indeks dolar yang mengukur kekuatan dolar greenback diniagakan susut pada 105.70 berbanding sekumpulan mata wang utama.

Hasil perbendaharaan AS 10 tahun, yang telah memberi sokongan kepada US dolar sebelum ini, turut mencatatkan penyusutan dari paras terkuat 16 tahun.

Pergerakan pasaran dijangka kekal tidak menentu memandangkan hari ini adalah dagangan terakhir untuk bulan September dan penghujung suku ketiga yang boleh menyumbang peningkatan volatiliti.

Pasaran kini menantikan penerbitan data perbelanjaan penggunaan peribadi (PCE) Amerika Syarikat, yang merupakan petunjuk utama kepada inflasi pilihan Federal Reserve (Fed) pada malam ini.

Susulan pengukuhan US dolar dan hasil bon yang mereda, yen memanfaatkan peluang tersebut untuk pulih dari paras terendah 11 bulannya.

Meskipun begitu, mata wang ninja itu masih di bawah tekanan ketika pelabur terus mengharapkan campur tangan daripada Bank of Japan (BOJ).

Euro meneruskan pemulihannya untuk meningkat lebih jauh daripada paras terendah Januari berbanding US dolar walaupun selepas diperlihatkan oleh data inflasi Zon Eropah yang menurun pada September.

Sementara pemulihan pound dilihat terbatas, dengan harga tersekat pada sekitar 1.22400 berbanding US dolar.

Di sisi lain, dolar Aussie dan New Zealand meneruskan kenaikan lebih jauh untuk didagangkan lebih kukuh berbanding dolar greenback.

Anda juga boleh mengintai peluang-peluang yang disajikan oleh INTRADAY melalui program komuniti, pendaftaran akaun trading dan bermacam-macam lagi. Untuk info lanjut, KLIK DI SINI.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat