Vaksin China Ni Boleh Percaya Ke Tidak?

1,555

Vaksin Covid-19 yang dikembangkan oleh Sinovac Biotech China dikatakan hanya 50.4% berkesan dalam percubaan Brazil, hampir tidak memenuhi kriteria yang diperlukan untuk kelulusan peraturan dan jauh di bawah kadar keberkesanan yang dilaporkan sebelum ini.

Brazil adalah yang pertama menyelesaikan percubaan peringkat akhir vaksin Covid-19. Insitut Butantan yang dikendalikan oleh negara itu sebelum ini telah dikritik oleh para saintis dan pakar kesihatan kerana kurangnya ketelusan dalam mengumumkan data ujiannya.

Intitusi ini dilaporkan telah tiga kali menangguhkan keputusan ujian, yang mana mereka menyalahkan klausa dalam kontraknya dengan Sinovac.

Bahkan minggu lalu mereka telah mengumumkan sebahagian data yang menunjukkan kadar keberkesanan sebanyak 78%. Namun, minggu ini, hasil yang diterbitkan oleh institusi itu berbeza dengan hanya 50.4% keberkesanan dicatatkan.

Sebagai perbandingan, vaksin Covid-19 yang dikembangkan Pfizer-BioNTech dan Moderna didapati mempunyai keberkesanan sekitar 95% dalam ujian peringkat akhir mereka.

Selain Brazil, negara-negara membangun lain termasuk Turki dan Indonesia juga melakukan ujian vaksin Sinovac yang juga dikenali sebagai CoronaVac.

 

Pada hari Isnin, Indonesia menjadi negara pertama di luar China yang telah meluluskan vaksin untuk penggunaan kecemasan setelah data sementara dari percubaan peringkat akhir menunjukkan bahawa CoronaVac berkesan 65.3%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat