Varian Omicron Bukan Lagi Tumpuan Utama? Ini Perkara Yang Perlu Diketahui!

1,082

Pada hari ini pasaran menunjukkan tingkah langkah yang cenderung memilih untuk mengambil pegangan yang berisiko pada hari ini dengan harapan varian Omicron Covid-19 akan memberi kurang impak terhadap ekonomi dan rangsangan monetari di China. Matawang Australia kembali menunjukkan pemulihan dan mata wang euro susut ke paras rendah 2021.

Pasaran saham global dan harga minyak menunjukkan pengukuhan yang baik mendorong para pedagang untuk melepaskan mata wang safe-haven dan bond berikutan pasaran menzahirkan keyakinan berkenaan yang menyatakan laporan bahawa varian Omicron hanya menunjukkan gejala yang ringan.

Pada hari Ahad, pegawai tertinggi kesihatan A.S., Anthony Fauci menyatakan bahawa setakat ini tiada gejala yang membahayakan. Disisi yang berbeza, perkembangan di China, menyumbang kepada nada berisiko, berikutan Bank Rakyat China (PBOC) berkata ia akan menurunkan jumlah tunai yang mesti disimpan oleh bank dalam rizab. Ini merupakan langkah kedua yang dapat ditafsrikan seabgai salah satu cara untuk merangsang ekonomi.

PBOC juga mengurangkan kadar kemudahan pinjaman semula sebanyak 25 mata asas untuk menyokong sektor luar bandar dan firma kecil.

Matawang euro susut 0.3% pada $1.1255 setalah bergelut untuk pulih sejak mencecah paras terendah 2021 pada bulan lepas berikutan terjejas leh jangkaan bahawa Rizab Persekutuan A.S. akan mengetatkan dasar lebih cepat daripada Bank Pusat Eropah yang dovish.

Sentimen pelabur Jerman merosot pada Disember apabila gelombang keempat jangkitan COVID-19 dan kesesakan bekalan berterusan dalam pembuatan mengeruhkan prospek pertumbuhan ekonomi terbesar Eropah itu.

Dolar New Zealand pula didagangkan lebih tinggi, naik 0.2% kepada $0.6769 dan pound British stabil pada paras dagangan $1.32495. Dolar Australia, yang dilihat sebagai proksi untuk selera risiko pasaran, kukuh 0.8% kepada paras dagangan $0.7105.

Dalam mesyuarat, Reserve Bank of Australia tidak membuat sebarang perubahan dasar namun menekankan bahawa Omicron berkemungkinan tidak akan menjejaskan pemulihan ekonomi negara. Penganalisis berkata spekulasi pasaran mengenai pengurangan pembelian bon bank pusat yang lebih cepat juga menyokong mata wang itu.

Tumpuan pasaran kini tumpu pada tindak tanduk the Fed dan bank pusat negara ekonomi utama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat