Venezuela Desak Bank Pusat England Serahkan Emas Bernilai $1.13 Bilion

876

Walaupun menerima tekanan daripada seluruh dunia, kerajaan Venezuela yang diterajui oleh Perdana Menteri Nicolas Maduro telah menfailkan tuntutan undang-undang terhadap Bank of England (BOE) ke atas pemberian emas bernilai $1.13 bilion dalam usaha pihak kerajaan menangani wabak coronavirus.

Tuntutan yang dilakukan oleh kerajaan Maduro pada April lalu merupakan permohonan untuk menjual sebahagian daripada simpanan emas. Permohonan tersebut kemudian dihantar ke United Nation dengan perhatian untuk mendapatkan bantuan keperluan masyarakat Venezuela dari segi bekalan makanan dan ubatan.

Tindakan menjual emas oleh pihak mereka merupakan salah satu inisiatif terdesak untuk menghidupkan semula ekonomi Venezuela. Namun, usaha itu seakan bertemu dengan titik buntu apabila pemerintahan Maduro tidak diiktiraf dunia.

Kenaikan beliau sebagai perdana menteri Venezuala pada 2018 menjadi punca kepada ketidakseimbangan ekonomi negara itu. Beliau dikaitkan dengan pelbagai kes berat seperti keganasan narco dan konspirasi penyeludupan kokain antarabangsa. Susulan daripada itu, pemerintahan Maduro tidak diiktiraf oleh antarabangsa kerana dianggap tercemar dengan jenayah dan korupsi.

Permohonan tersebut dilaporkan telah difailkan di mahkamah London pada 14 Mei yang lalu dengan gesaan agar BOE dapat memberi kerjasama terhadap usaha ini. Buat masa sekarang, BOE menolak untuk memberi sebarang komen terhadap tuntutan tersebut.

Sejak 2018 lagi BOE melengahkan proses pemindahan 31 tan emas kepada Maduro. Sebaliknya, pihak mereka menawarkan hak penjagaan emas ini kepada negara-negara yang sedang membangun.

Tekanan yang diterima dari pihak antarabangsa, kejatuhan harga minyak dunia dan arahan kuarantin sejak Mac lalu kerana Covid19 telah melemahkan ekonomi Venezuela. Justeru, dengan menjual emas negara, mereka dapat menghidupkan ekonomi yang makin terhimpit.

Terkini dilaporkan Venezuela mencatatkan kes Covid19 sebanyak 749 kes dengan 10 kematian.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat