Wah! Malaysia Akan Bangunkan Vaksin Covid-19 Sendiri!

1,059

Bintai Kinden Corporation Bhd (BKCB) dan Institut Jantung Negara Sdn Bhd (IJN) telah menjalin kerjasama strategik untuk meneroka kemungkinan kerjasama dalam bidang pembangunan komersial vaksin Covid-19 di Malaysia.

Dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini, BKCB mengatakan kedua-dua pihak telah menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) selama 3 tahun. Berdasarkan perjanjian tersebut, BKCB akan bertanggungjawab untuk memperkenalkan vaksin Covid-19 di Malaysia.

Selain itu, semua ujian klinikal yang diperlukan oleh Kementerian Kesihatan akan dilakukan dan dipimpin oleh IJNSB, yang juga akan menjadi Organisasi Penyelidikan Klinikal dan salah satu tempat kajian untuk BKCB.

Sementara itu, BKCB mendedahkan bahawa mereka telah bekerjasama dengan Generex Biotechnology Corporation yang berpangkalan di AS untuk memajukan pengkomersialan vaksin coronavirus Ii-Key-SARS-CoV-2 di Malaysia.

Untuk pengetahuan semua, vaksin yang dibangunkan tersebut dikenali sebagai ‘vaksin lengkap’ yang berpotensi mendorong tindak balas imun T-Cell dan antibodi yang dapat memberikan imuniti pelindung dengan memori imunologi jangka panjang terhadap SARS-CoV-2 dengan cara yang sangat spesifik untuk menjamin keselamatan .

Setelah Generex mendapat persetujuan Pentadbiran Makanan dan Dadah AS sepenuhnya mengenai vaksin tersebut dan memberikan dokumentasi lengkap kepada BKCB, mereka akan memulakan proses pendaftaran kepada Badan Pengawas Farmaseutikal Nasional untuk vaksin tersebut.

Sementara itu, MoU tidak akan mempengaruhi modal saham terbitan dan berbayar BKCB tetapi anggaran nilai pembangunan kasar yang dicadangkan diharapkan dapat memberi sumbangan positif kepada pendapatan masa depan kumpulan tersebut.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat