Walaupun Disekat, Binance Tetap Bantu Iran Dagangkan $8 Bilion

205

Syarikat gergasi exchanger kripto Binance berjaya membantu bursa kripto terbesar Iran, Nobitex membuat proses urus niaga bernilai $8 bilion sejak 2018 sungguhpun Amerika Syarikat (AS) menyekat negara tersebut daripada sistem kewangan global.

Difahamkan bahawa tiga perempat dana melalui Binance adalah dalam Tron susulan Nobitex menggalakkan para pelabur menggunakan aset digital tersebut kerana ia dibenarkan berdagang tanpa nama.

Namun begitu, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Binance, Changpeng Zhao menegaskan beliau sentiasa mematuhi peraturan sekatan antarabangsa ke atas Iran sungguhpun AS menuduh syarikat tersebut menawarkan perkhidmatan di Iran.

Walapun Binance menyatakan pelanggan tidak dibenarkan membuka akaun dan menggunakan perkhidmatannya tanpa pengenalan diri, syarikatnya telah memproses $1.05 bilion daripada Nobitex serta exchanger Iran lain.

Malah, lebih 1.15 juta pemindahan langsung telah dibuat antara Binance dan Nobitex dalam Tron sejak April 2020 melalui address wallet serta nombor pengenalan yang unik.

Sementara itu, Binance turut dikenakan siasatan oleh Jabatan Kehakiman AS dalam menentukan jika syarikat tersebut melanggar undang-undang anti-pengubahan wang haram AS yang mempunyai kaitan dengan Iran.

Oleh demikian, jabatan tersebut mengarahkan Binance memberi rekod dokumen berkaitan program pematuhannya serta pemindahan dana kripto di negara Iran.

Diperjelaskan, sebahagian besar daripada $8 bilion dalam urus niaga kripto Iran adalah melibatkan Binance, namun platform Binance.US turut memproses transaksi kripto bernilai $1.5 juta daripada exchanger Iran Nobitex, Wallex dan Tether Land.

Pada sisi berbeza, matlamat utama Nobitex adalah untuk membenarkan seluruh rakyat Iran melabur dalam kripto walaupun sekatan tersebut telah menjejaskan negaranya menjalankan perniagaan dengan dunia luar.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat