Walaupun Rekodkan Kerugian RM27.5 Juta, Syarikat Ini Terima Saranan ‘Beli’

681

MIDF Research meningkatkan saranan Muhibbah Engineering Bhd kepada ‘beli’ pada harga RM1.10 dengan harga sasaran (TP) yang lebih tinggi sebanyak RM1.22 selepas memaklumkan syarikat tersebut merekodkan kerugian sebanyak RM27.5 juta pada suku keempat tahun kewangan 2020 berbanding kerugian bersih RM69.4 juta pada tempoh sama tahun sebelumnya.

Dalam notanya hari ini, firma penyelidikan berkata secara kumulatifnya, hasil tahun kewangan 2020 (TK20) Muhibbah kekal rugi pada RM81.5 juta namun di bawah jangkaan penganalisis.

Tambah firma itu, kelancaran kerja pembinaan dan pertambahan penumpang di konsesi lapangan terbangnya meningkat secara beransur-ansur yang seterusnya menyumbang kepada pemulihan pendapatan.

“Order book yang sihat pada harga sekitar RM967.0 juta dapat memberikan hasil pendapatan yang jelas dalam tempoh 2-3 tahun akan datang,” kata MIDF Research.

Jelas firma berkenaan, Lapangan Terbang Kemboja yang dimiliki oleh Muhibbah sebanyak 21% dan menyumbang sehingga 70% pendapatan syarikat itu, berada pada laluan pemulihan secara beransur-ansur dalam tempoh 2 tahun akan datang berikutan program suntikan vaksinasi yang dijalankan di seluruh dunia terutamanya China, Amerika Syarikat (AS), Asia Tenggara dan negara-negara lain.

“Kami mengemaskini anggaran pendapatan untuk TK21 dan TK22 kepada RM47.8 juta serta RM68.6 juta.

“Ini berdasarkan jangkaan kami tentang perolehan pendapatan yang tinggi daripada perniagaan konsesi lapangan terbangnya dan pemulihan segmen pembinaannya yang dipacu oleh kelancaran program suntikan vaksin Covid-19 di negara-negara utama seperti China, AS, Kemboja dan Asia Tenggara,” ujar firma itu lagi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat