Wang Kerajaan AS ‘Mengalir Seperti Air’ Demi Vaksin COVID-19!

588

Amerika Syarikat akan membayar Pfizer dan firma bioteknologi Jerman, BioNTech sebanyak $ 1.95 bilion untuk menghasilkan dan memberikan 100 juta dos vaksin Covid-19 mereka di Amerika Syarikat jika ianya terbukti selamat dan berkesan kepada manusia. Tambahan daripada itu, negara kuasa besar berkenaan didakwa akan memperoleh sebanyak 500 juta vaksin tambahan yang dipersetujui melalui sebuah perjanjian.

Untuk pengetahuan semua, kedua-dua syarikat yang terlibat dengan pembuatan vaksin ini berpangkalan di Amerika Syarikat serta telah bekerjasama untuk membangunkan 4 jenis vaksin yang memiliki potensi sebagai penawar wabak coronavirus.

Sekiranya salah satu vaksin terbukti selamat dan berkesan dalam percubaan fasa ketiga dan mendapat kelulusan undang-undang, Department of Health and Human Services  (HHS) mendedahkan bahawa Pfizer akan mula mengedarkan dos vaksin di seluruh kawasan di Amerika Syarikat berdasarkan arahan pemerintah. Kemudian, ianya akan tersedia untuk orang Amerika secara percuma. Walau bagaimapun, penerima dos pertama vaksin berkenaan tidak dinyatakan secara terperinci.

Kedua-dua syarikat itu mengumumkan data awal untuk calon vaksin BNT162b1, yang paling memberikan impak positif dari empat vaksin berpotensi mereka. Para penyelidik mengatakan percubaan klinikal pada peringkat awal menunjukkan vaksin BNT162b1 menghasilkan beberapa antibodi secara semulajadi yang sangat diperlukan untuk melawan virus.

Sebuah perjanjian telah ditandatangani yang merupakan sebahagian daripada Operation Warp Speed, salah satu usaha pentadbiran Trump untuk mempercepat pembangunan dan pengeluaran vaksin serta rawatan berkesan untuk memerangi coronavirus.

Melalui Operation Warp Speed, mereka akan mengumpulkan portfolio vaksin untuk membolehkan rakyat Amerika mendapat sekurang-kurangnya satu vaksin yang selamat dan berkesan pada akhir tahun ini.

Sebelum ini, kerajaan AS juga telah mengumumkan perjanjian sebanyak $ 1.6 juta dengan Novavax untuk mempercepat pembangunan vaksin yang berpontensi, bertujuan untuk mengedarkan sebanyak 100 juta dos pada Januari 2021.

Tambahan daripada itu, Amerika Syarikat juga telah melabur sebanyak $ 456 juta untuk calon vaksin Johnson & Johnson pada bulan Mac, $ 486 juta untuk membiayai pembuatan vaksin Moderna pada bulan April, dan kira-kira $ 1.2 juta pada bulan Mei untuk vaksin AstraZeneca dibangunkan dengan Oxford University. Di samping itu, mereka turut memperuntukkan Emergent Biosolutions sebanyak $ 628 juta untuk meningkatkan kapasiti pembuatan domestik untuk vaksin dan penawar yang berpotensi untuk merawat Covid-19.

Persoalannya, mampukah mereka memperoleh vaksin yang cukup untuk keperluan rakyat Amerika Syarikat?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat