Warren Buffett: Apple Adalah Perniagaan Terbaik

379

Pengerusi Berkshire Hathaway, Warren Buffet mengatakan Apple mengatasi setiap perniagaan yang dimilikinya.

Berkshire melaporkan $997 bilion dalam aset pada akhir suku pertama, di mana $328.16 bilion daripadanya adalah pelaburan dalam sekuriti ekuiti.

Apple menyumbang 46% daripada portfolio ekuitinya dengan pegangan telah melonjak kepada $151 bilion setakat Mac 2023 daripada $1 bilion yang dimilikinya pada Mei 2016.

Jutawan dan ikon pelaburan itu kini memegang kira-kira 5.8% kepentingan daripada Apple, yang bernilai lebih $150 bilion setakat hari Jumaat lalu.

Ketika mesyuarat pemegang saham tahunan syarikatnya pada hari Sabtu, Buffet berkata Apple kebetulan menjadi perniagaan yang lebih baik daripada perniagaan yang dimiliki syarikatnya.

Jutawan dan ikon pelaburan terkemuka itu telah lama menjadi penyokong Ketua Pegawai Eksekutif Apple, Tim Cook dan produk syarikatnya, termasuk iPhone.

Walaupun mengatakan tidak memahami iPhone, tetapi beliau memahami tingkah laku pengguna yang sangat setia terhadap peranti mudah alih itu.

Tambahnya lagi, status iPhone di kalangan pengguna menjadikannya sebagai produk luar biasa, menyebabkannya sangat gembira untuk memiliki pegangan dalam saham itu.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat