Warren Buffett Menjual $900 Juta Saham di Walmart!

160

Bershire Hathaway milik jutawan terkenal Warren Buffett menjual $900 Juta salam Walmart dan sebaliknya memilih untuk melabur berbillion-billion ke dalam saham syarikat penerbangan.

Penjualan saham dengan peratusan yang begitu besar itu menjadikan Warren Buffett hampir tidak mempunyai ekuiti di Walmart yang juga merupakan rangkaian peruncit terbesar di Amerika. Buffett buat masa ini berhasrat untuk mengejar Amazon dan pesaing dalam talian yang lain.

Nilai pasaran Amazon kini telah mencecah sehingga $356 Billion, berbanding Walmart, $298 Billion. Buffett sebelum ini mengakui bahawa peruncit tradisional itu bergelut dan terpaksa berdepan dengan pesaingan dari syarikat gergasi atas talian.

Menurut sumber Bloomberg, dalam mesyuarat pemegang saham tahunan pada 2016, beliau menyifatkan bahawa syarikat e-dagang adalah cabaran terbesar dan akan berterusan mengganggu syarikat tradisional seperti Walmart. Buffett mula-mula membeli kepentingan di Walmart pada tahun 2005.

Sejak 2014, saham Walmart menjunam sebanyak 21 peratus, sementara saham Amazon mencanak naik sehingga 119 peratus.

Sumber : Google Finance

Bekas Ketua Pegawai Eksekutif Walmart, Mike Duke mengakui bahawa penyesalan terbesar pada tahun 2012 ialah keengganan untuk melabur dalam e-dagang agar lebih berdaya saing dengan Amazon.

Duke pada masa itu mengatakan bahawa Walmart telah membuktikan bahawa mereka mampu berjaya dalam pelbagai perkara. Namun, apa yang mengecewakan beliau, Walmart tidak memilih jalan untuk bergerak dengan lebih cepat seperti melibatkan diri dengan e-dagang.

Walaupun telah mula melibatkan diri dalam bidang tersebut, Walmart masih ketinggalan jika dibandingkan dengan Amazon. Hal ini dapat dibuktikan apabila jualan dalam talian Walmart bernilai $13.7 Billion sedangkan Amazon telah berjaya mengutip hampir $107 Billion.

Menurut Buffett, “Perniagaan runcit disana ibarat sedang menembak pada sasaran yang bergerak”.

Walaupun Walmart momentum Walmart tidak pernah merosot, ramai penganalisis Amerika mengandaikan nasib Walmart juga akan berakhir seperti beberapa peruncit terbesar termasuklah Sears, dan JCPenney yang dikatakan telah menutup beratus-ratus rangkaian kedai di seluruh Amerika.

China Membelanjakan 30 Peratus Daripada Jumlah Pelaburan Pada Tahun 2016 Ke Dalam Sektor Minyak dan Gas!

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat