Waspada Perkembangan Data! US Dolar Cuba Mencari Rentak Dalam Pasaran

593

Pada hari Selasa, US dolar menghadapi kesukaran untuk menentukan arah kerana para pelabur kekal dengan pandangan mereka mengenai jangkaan masa pelonggaran dasar monetari oleh Federal Reserve tahun ini.

Ether bersedia untuk kenaikan dua hari terbesar dalam hampir dua tahun dan bitcoin menghampiri paras tertinggi rekodnya berikutan spekulasi mengenai hasil permohonan untuk dana dagangan bursa spot AS yang akan menjejaki mata wang kripto kedua terbesar di dunia itu.

Mata wang Euro mengukuh 0.12% kepada $1.0869 sebelum susut ke paras dagangan $1.085 .

Pelabur sedang menunggu data-data penting pada Khamis termasuk Indeks Pengurus Pembelian (PMI) zon Eropah yang boleh memberikan petunjuk lanjut mengenai kitaran monetari di kawasan Eropah. Sementara itu, dengan sedikit data ekonomi AS dalam kalendar minggu ini untuk membimbing arah dolar, tumpuan pelabur beralih kepada minit mesyuarat FOMC.

Beberapa penggubal dasar pada hari Isnin menyeru agar sikap berhati-hati diteruskan, walaupun selepas data minggu lalu menunjukkan penurunan dalam tekanan harga pengguna pada bulan April.

Pasaran wang kini menjangka 42 mata asas (bps) pengurangan kadar oleh Fed pada tahun 2024  yang menyiratkan satu pengurangan 25 bps dan peluang 68% untuk langkah kedua menjelang Disember. Para penggubal dasar menjangkakan 63 bps pengurangan kadar ECB pada tahun 2024 daripada sekitar 73 bps pada pertengahan Mei.

Beberapa penganalisis menekankan bahawa Presiden Fed Atlanta, Raphael Bostic, membuat kenyataan yang positif untuk US dolar apabila beliau memberi amaran bahawa kadar penanda aras Fed mungkin berakhir pada kadar tetap yang lebih tinggi daripada dekad yang lalu.

“Kami menjangka US dolar melemah selepas pengurangan kadar pertama (oleh Fed), yang kini dijangka oleh pasaran pada bulan September, tetapi kami juga melihat risiko penangguhan dalam pelonggaran monetari dengan Fed membuat langkah pertama pada bulan Disember,” kata Athanasios Vamvakidis, ketua global strategi forex di BofA.

Indeks US dolar yang mengukur mata wang US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan kukuh 0.05% kepada paras 104.51

Mengenai data, tumpuan kini akan tertumpu pada laporan Indeks Harga Penggunaan Peribadi (PCE) ukuran inflasi pilihan Fed  yang akan dikeluarkan pada 31 Mei.

Dalam pasaran kripto, Ethereum melonjak 6.2% kepada $3,785.60 selepas mencapai $3,730.70, paras tertinggi sejak 16 Mac. Ia meningkat hampir 14% dalam sesi sebelumnya, kenaikan peratusan harian terbesar sejak November 2022.

Bitcoin melepasi paras $70,000 dan terakhir didagangkan 2% lebih tinggi pada $71,128. Ia mencapai paras tertinggi sepanjang masa pada $73,803.25 pada bulan Mac.

Lonjakan dalam mata wang kripto juga “berkaitan dengan data inflasi teras (AS) minggu lalu yang meningkatkan sentimen risiko dan jelas membawa kembali pengurangan kadar dalam pilihan,” kata Tony Sycamore, penganalisis pasaran di IG.

Berbanding yen, US dolar susut 0.06% kepada 156.20, tidak jauh dari paras terendahnya dalam lebih 30 tahun pada sekitar 160.

Kekhuatiran akan campur tangan dari pihak berkuasa Jepun menghalang pedagang daripada menolak yen ke paras terendah baru. Walau bagaimanapun, perbezaan kadar faedah yang masih jelas antara AS dan Jepun mengekalkan daya tarikan yen sebagai mata wang pembiayaan.

US dolar pula mengukuh berbanding mata wang Kanada selepas data inflasi dikeluarkan. BoC dijangka bersedia untuk mengurangkan kadar faedah tiga kali sebelum langkah pertama Fed, menurut tinjauan Reuters.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat