Worldcoin Terbang Laju Tembus $5 Dalam Sehari Je!

367

“Pelabur rasa token WLD ni berpotensi tak untuk jangka panjang?”

Setelah Sam Altman, Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) OpenAI melancarkan Projek Worldcoin pada 24 Julai semalam, beberapa bursa mata wang kripto seperti Binance, Huobi, Bybit dan OKX tanpa membuang masa telah menyenaraikan Worldcoin (WLD) pada platform mereka.

Rentetan daripada penyenaraian tersebut, harga WLD menggunung lebih 60% pada $5.20 apabila para pelabur dilaporkan berpusu-pusu membeli aset digital itu yang paling dinanti-nantikan oleh komuniti kripto.

Sebagai rekod, OKX dan Bybit yang jadikan pasangan WLD/USDC tersedia untuk pelanggan akan membenarkan pengeluaran pada hari Selasa jam 10 pagi manakala pengguna Huobi pula dapat berdagang pada pasangan dagangan spot WLD/USDT.

WLD adalah projek kripto pengimbasan bola mata yang mengguna peranti dipanggil “orb” untuk imbas bola mata manusia bagi menjana identiti digital mereka dan sebagai balasan, individu itu akan dapat world ID yang turut digelar proof of personhood (PoP)*.

*Cara untuk menentang serangan berniat jahat pada rangkaian peer-to-peer (P2P) , terutamanya serangan yang menggunakan pelbagai identiti palsu

Menurut Altman yang juga merupakan co-founder ChatGPT, kaedah baharu pengesahan digital itu adalah penting untuk Artificial Intelligence (AI) membezakan sama ada sesuatu benda tersebut adalah AI ataupun tidak.

Sementara CEO Tools of Humanity, Alex Blania yang merupakan startup di sebalik pembangunan projek WLD pula berkata bahawa mereka sedang berada dalam proses mengembangkan projek itu di pasaran Asia seperti Jepun dan Korea Selatan.

Antara sebab projek WLD tidak mahu berkembang di Amerika Syarikat (AS) adalah susulan daripada isu kawal selia dan kurang kejelasan, ulas Altman sambil menambah mereka berjaya menerima lebih 2 juta pendaftaran.

Sehingga berita ini ditulis, harga WLD menyaksikan penyusutan semula tetapi tetap mendaki sebanyak 17.86% pada paras $1.96 dalam tempoh 24 jam lalu dengan modal pasaran $209 juta dan volum dagangan sekitar $609 juta.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat