Yeah! Saham Masuki Rali Selepas Rundingan Rusia-Ukraine Pancar ‘Sinar’

213

Pasaran saham meriah apabila pelabur meraikan isyarat kemajuan dalam rundingan antara Rusia dan Ukraine yang diharapkan dapat menyelesaikan konflik yang sudah berlarutan selama 5 minggu sementara harga minyak susut.

Pelabur dilihat mencari aset-aset berisiko, mengendahkan kenaikan inflasi dan kenaikan kadar faedah, walaupun kerajaan Amerika Syarikat (AS) memberi amaran bahawa tindakan terbaharu Rusia bukan penarikan diri sebaliknya menempatkan semula tenteranya.

Indeks-indeks utama Wall Street dilihat akan mengakhiri bulan Mac pada tanda positif namun ia juga bersedia untuk mencatat permulaan terburuk tahunan dan suku sejak permulaan 2020 akibat pandemik Covid-19.

Indeks purata Dow Jones Industrial lompat 0.97%, S&P 500 lonjak 1.23% dan Nasdaq Composite capai 1.8%.

Tolok saham MSCI seluruh dunia mekar 1.54%.

Menurut penganalisis Bank of America Global Equity Derivatives Research, dalam masa 2 bulan ini S&P telah menghasilkan rali terbaiknya dalam sejarah iaitu lebih besar dari rali 10 hari dalam 7 daripada 11 pasaran S&P sejak 1927.

Terangnya lagi, kecemerlangan tersebut telah dicapai disebalik asas yang lemah dengan kewujudan inflasi, kenaikan kadar faedah serta penyongsangan lengkungan, selain Federal Reserve (Fed) yang mempertaruhkan pasaran ekuiti untuk mempercepatkan kenaikan.

Rali pada Wall Street tersebut juga didokong oleh data pengguna AS bulan Mac yang menunjukkan lantunan semula dengan catatan kenaikan 4 hari berturut-turutnya.

Dalam pada itu, keluk hasil AS yang diawasi dengan teliti menyongsang buat kali pertama sejak September 2019, seteusnya menandakan kemungkinan kemelesetan bakal menyusul.

Hasil perbendaharaan 2 dan 10 tahun yang dijejaki sebagai petanda kemelesetan, turun 0.03 mata asas kerana pelabur bertaruh bahawa pengetatan agresif Fed akan menjejaskan ekonomi bagi jangka masa panjang.

Penanda aras hasil 10 tahun AS mengundur pada 2.391% sementara hasil 2 tahun jatuh pada 2.367%.

Penyongsangan lengkung yang dianggap sebagai peramal kemelesetan ini boleh dipercayai namun walaupun penganalisis mengatakan ia telah diputarbelitkan oleh pelonggaran kuantitatif dan pelabur tidak seharusnya membaca terlalu banyak mengenainya.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat