12 Kes Serangan Ransomware WannaCry Dikenalpasti di Malaysia! – LE Global Services

304

Gelombang ancaman siber semakin menambah kerisauan dunia kerana kumpulan yang bertanggungjawab melancarkan serangan ransomware WannaCry memberi amaran untuk melancarkan kod yang mempunyai kesan yang lebih buruk pada Selasa.

Beberapa negara di Asia turut terjejas dengan serangan ini walaupun kesannya dilaporkan tidak begitu meluas, termasuk Malaysia.

Syarikat keselamatan siber LE Global Services mengatakan bahawa 12 kes telah dikenalpasti terlibat di Malaysia termasuk melibatkan sebuah syarikat besar yang berkaitan kerajaan, sebuah firma pelaburan berkaitan kerajaan dan syarikat insurans. Namun begitu, LE Global tidak menamakan mana-mana entiti tersebut.

Bagaimanapun, Cybersecurity Malaysia mengesahkan hanya menerima satu laporan setakat ini.

Serangan siber paling besar dalam sejarah itu telah mula menular dan “menjangkiti” lebih daripada 300,000 komputer di seluruh dunia sejak Jumaat yang lalu dan telah mula dikesan sejak awal April.

Shadow Brokers, iaitu kumpulan yang dikatakan menjadi dalang disebalik penyebaran virus itu telah mengeluarkan ancaman pada Selasa untuk melepaskan lebih banyak kod-kod serangan yang membolehkan penggodam untuk memecah masuk ke dalam lebih banyak komputer termasuk perisian dan telefon pintar di dunia.

Kumpulan tersebut juga mengancam untuk memindahkan data dari bank-bank yang menggunakan rangkaian pemindahan wang antarabangsa (SWIFT) serta akan diperincikan bermula Jun ini.

Serangan Wannacry dilepaskan dengan cara menukarkan data kepada kod dan menuntut “tebusan” untuk membayar sejumlah wang secara elektronik sebelum mengembalikan semula data.

Di Kanada, jurucakap Universite de Montreal juga memaklumkan bahawa 120 daripada 8300 komputer disana turut terjejas dengan virus tersebut.

Salah seorang pegawai AS juga memberitahu pemberita pada Selasa bahawa menurut Jabatan Keselamatan Dalam Negeri, kurang daripada 10 organisasi AS telah dilaporkan terkena serangan tersebut sejak Jumaat. Sehingga kini, tiada kes baru dilaporkan.

Amerika Syarikat juga kurang terjejas mungkin disebabkan serangan hanya bertumpu kepada sistem operasi Window Microsoft Corp yang lama, sedangkan kebanyakan pengguna di AS mempunyai lesen dan mempunyai versi terkini berbanding wilayah lain di dunia.

Harga Minyak Mentah Global Kembali Menjunam Sebaik Sahaja Data Inventori dilapor Melonjak!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat