4 Cara Untuk Anda Simpan Matawang Kripto

1,609

Kenali taktik penipuan matawang kripto sahaja tidak cukup. Pastikan anda juga mahir dalam penjagaan matawang kripto.

Bagaimana caranya?

1. Private key
Ia memiliki fungsi yang sama seperti kunci sebenar. Cuma kewujudannya adalah dalam satu nombor yang besar dan sukar untuk diteka. Ibaratnya, anda membaling dadu sebanyak 256 kali dan mencatat keseluruhan nombor bagi setiap balingan.

Contohnya:

8b9929a7636a0bff73f2a19b1196327d2b7e151656ab2f515a4e1849f8a8f9ba

Contoh tersebut telah dikodkan di dalam hexadecimal, menggunakan nombor 0-9 dan huruf a-f. Ini menunjukkan prinsip keselamatan penting di dalam matawang kripto seperti Bitcoin dan Ethereum.

Anda perlu tahu private key bertujuan untuk menghasilkan public address. Bermakna, tiada masalah jika anda mendedahkan public address kepada umum kerana tanpa private key, pihak ketiga mustahil dapat mengakses kewangan anda.

Tetapi jika anda kehilangan private key, maka satu masalah besar bagi anda!

2. Digital signatures
Apabila anda melakukan sebarang transaksi kripto, anda memerlukan private key dan mesej untuk menghasilkan digital signature.

Selain itu, anda juga boleh menghasilkan digital signature dengan gabungan private dan public key yang mana digelar sebagai public-key cyrptography.

Lebih menarik lagi, sesiapa sahaja boleh membandingkan public key dengan digital signature untuk memastikan sama ada pemilik kunci sudah sahkan mesej tersebut atau tidak.

Apa yang dimaksudkan dengan sahkan mesej adalah untuk membuktikan anda berhak membelanjakan matawang anda. Seperti yang sudah dijelaskan di dalam artikel blockchain, mesej inilah akan dimuatkan di blockchain dan dapat dilihat oleh seluruh komunitinya.

Jangan risau, keseluruhannya pihak ketiga masih tidak dapat meneka private key anda.

3. Hot wallets vs Cold wallets
Hot wallets
Wallet matawang kripto yang disambungkan kepada Internet (contoh: telefon bimbit dan desktop).

Tidak dinafikan hot wallets sangat mudah digunakan untuk menghantar, menerima atau memperdagangkan matawang kripto dan token.

Namun, disebabkan hot wallet wujud sebagai sebuah perisian, maka anda perlu lebih berhati-hati dengan serangan hacker. Jika anda cuai, maka terimalah risikonya!

Cold wallets
Cold wallet berlawanan dengan ciri hot wallet, yang mana ia tidak disambungkan kepada Internet.

Mungkin agak sukar untuk difahami, tetapi cuba lihat contoh situasi diberikan:

Ali melakukan transaksi matawang kripto pada Komputer 1. Pada Komputer 2 pula, Ali menggunakan private key untuk menghasilkan public address, sekaligus mengesahkan transaksi tersebut kepada rangkaian. Komputer 3, barulah transaksi tersebut menembus rangkaian blockchain.

Jadi, apa bezanya dengan hot wallets? Mudah sahaja, Komputer 1 dan 3 mungkin berisiko untuk diserang hacker tetapi Komputer 2 tidak kerana ia kekal offline. Ia berfungsi seperti blackbox yang menyimpan kesemua private key anda dan mengesahkan transaksi.

Untuk pengetahuan, sebaik sahaja transaksi telah disahkan ia tidak boleh diubah. Maka, tiada masalah jika Komputer 3 diserang hacker.

Hardware wallets
Perisian ini adalah perisian mudah alih, lebih murah berbanding komputer dan sememangnya dibina khas untuk penggunaan matawang kripto.

Antara contoh hardware wallets adalah Trezor One atau Ledger Nano S.

Sama seperti cold wallets, ia berupaya menyimpan private key anda dalam mod offline.

4. Custodial vs Non-custodial
Apa yang telah dihuraikan di atas dikategorikan sebagai non-custodial wallets, yang mana memberi sepenuhnya kawalan kewangan kepada anda.

Tetapi, bagaimana pula jika anda menggunakan perkhidmatan atas talian seperti tukaran matawang kripto? Mereka ini bertanggungjawab untuk menjaga dan menguruskan kewangan anda, digelar sebagai custodial wallet.

Konsep custodial wallet adalah ia berdasarkan gabungan ciri hot dan cold wallet untuk memastikan wang anda selamat.

Cuma satu risiko yang terpaksa anda hadapi ialah jika berlaku sebarang hal yang tidak diingini, tiada pihak yang dapat membantu anda. Yang pasti, private key anda perlu disimpan dengan selamat.

Konklusinya..Jika anda tertanya, yang mana satu cara penyimpanan terbaik bagi matawang digital? Jawapannya, setiap manfaat ada kesannya. Tiada jawapan yang benar bagi soalan ini. Ia bergantung kepada risiko identiti dan cara penggunaan matawang kripto anda.

Jika anda sudah pakar dalam pertukaran matawang kripto, anda akan lebih selesa untuk menggunakan kombinasi hot dan cold wallets, berdasarkan keperluan anda.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat