US Dolar Sekali Lagi Jatuh Dalam Jumlah Yang Banyak Minggu Lalu (12-16 Feb)

587

US dolar telah merekodkan kerugian pada minggu lalu berikutan kejatuhan semula matawang greenback selepas lonjakan kenaikan oleh data inflasi pada Rabu. Data inflasi Amerika Syarikat adalah data paling penting minggu lalu dan mencatat data yang memberangsangkan sekaligus melonjakkan US dolar pada Rabu namun melemah semula.

US dolar meneruskan penurunan berbanding matawang-matawang utama yang lain sejak pukul 11 malam Rabu sehinggalah setakat pada sesi Asia pada Jumaat. USD/JPY sahaja mencapai paras terendah 15 bulan lalu.

Kenapa US dolar jatuh sedangkan inflasi naik?

Apa yang menjadi kebimbangan pasaran adalah data yang turut sama dikeluarkan pukul 9.30 malam Rabu iaitu ‘jualan runcit’ Amerika Syarikat yang jelas meleset jauh daripada jangkaan pasaran. Jualan runcit (retail sales) untuk bulan lalu susut -0.3% berbanding jangkaan kenaikan 0.2%. Apa yang menambah kejatuhan adalah data kajian semula bacaan sebelum ini juga diturunkan.

Selepas sahaja, data jualan runcit ini dikeluarkan, beberapa institusi perbankan terbesar dunia termasuk JPMorgan, Goldman Sach, dan Barclays menurunkan jangkaan pertumbuhan ekonomi untuk ekonomi Amerika Syarikat pada tahun ini. Anda boleh lihat keraguan bank-bank ini terhadap ‘jualan runcit’ apabila mereka menurunkan ramalan mereka terhadap pertumbuhan atau data GDP pada 2018.

Kesimpulannya, kejatuhan data jualan runcit yang begitu banyak bulan lalu dengan bacaan data bulan Disember yang dikaji semula menyebabkan pasaran dan penganalisis meragui tahap perbelanjaan rakyat Amerika untuk tahun ini, sekaligus ia diterjemahkan ke dalam pasaran matawang dengan kejatuhan US dolar.

Sebelum kita meneruskan kepada ulasan kalendar ekonomi sepanjang minggu lalu kita lihat dahulu julat pergerakan pasangan matawang utama dunia pada minggu lalu dan minggu sebelum itu untuk melihat perbezaan antara kedua-dua tempoh ini.

05-09 Feb 12-16 Feb
Eur/Usd- jatuh 270 pip Eur/Usd – naik 320 pip
Usd/Jpy– jatuh 225 pip Usd/Jpy – jatuh 334 pip
Gbp/Usd– jatuh 386 pip Gbp/Usd – naik 349 pip
Usd/Chf- volatile 183 pip Usd/Chf – jatuh 219 pip
Usd/Cad– naik 290 pip Usd/Cad – volatile 199 pip
Aud/Usd– jatuh 194 pip Aud/Usd – naik 215 pip
Nzd/Usd– volatile 174 pip Nzd/Usd – naik 205 pip

 

Tanpa membuang masa lagi, mari kita lihat ulasan keseluruhan data-data dan event ekonomi sepanjang minggu lalu.

Data inflasi UK (Selasa)

Data inflasi (CPI) melebihi jangkaan pasaran dengan bacaan tahunan mencatat 3.0% lebih daripada jangkaan 2.9%. Harga teras (Core-CPI) yang tidak mengambil kira harga makanan, tenaga dan tembakau mencatat bacaan 2.7% melebihi jangkaan 2.6%.

Jangkaan inflasi New Zealand (Rabu)

Pengurus perniagaan menjangkakan inflasi tahunan akan berada pada paras 2.1% bagi 2 tahun akan datang. Bacaan ini lebih tinggi daripada bacaan sebelum ini yang mencatat 2%.

Data pertumbuhan ekonomi Zon Eropah (Rabu)

Pertumbuhan ekonomi Eropah mencatat bacaan tahunan 2.7% pada suku keempat 2017 sejajar dengan jangkaan.  Pengeluaran industri pula melonjak 5.2%.

Data inflasi Amerika Syarikat (Rabu)

Harga pengguna (CPI) naik melebihi jangkaan pada Januari sekaligus menimbulkan spekulasi bahawa The Fed akan lebih aggresif menaikkan kadar faedah pada tahun ini. Harga pengguna (CPI) naik 0.5% bulan lalu melebihi ramalan kenaikan 0.3% dan bacaan sebelum ini pada Disember. Dari segi tahunan, harga pengguna naik 2.1% melebihi jangkaan 1.9%.

Data jualan runcit Amerika Syarikat (Rabu)

Jualan runcit (retail-sales) jatuh 0.3% pada Januari berbanding jangkaan kenaikan 0.2% oleh pasaran. Kejatuhan jualan runcit begitu banyak berbanding dengan jangkaan sekaligus mencetuskan kebimbangan kepada pertumbuhan ekonomi Amerika. Apa yang menyebabkan US dolar jatuh menjunam pada Rabu adalah disebabkan data ini walaupun pada mulanya US dolar melonjak disebabkan kenaikan inflasi.

Data pekerjaan Australia (Khamis)

Australia merekodkan bacaan positif dalam pasaran pekerjaan 16 bulan berturut-turut. Jumlah pekerjaan bertambah sebanyak 16,000 pada Januari berbanding jangkaan 15,000. Pekerjaan sambilan melonjak 65,000 dengan pekerjaan sepenuh-masa berkurangan sebanyak 49,800.

Data jualan runcit UK (Jumaat)

Jualan runcit UK meningkat sebanyak 0.1% pada Januari jauh kurang daripada jangkaan kenaikan 0.5%. Ini menambah lagi tekanan kepada inflasi yang dijangka oleh bank pusat akan menyusut tahun ini.

Harga import Amerika Syarikat (Jumaat)

Harga import Amerika naik 1.0% bulan lalu melebihi jangkaan 0.6%. Data sebelum merekodkan bacaan 0.2% yang dikaji semula daripada 0.1%.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat