Adakah OPEC Bakal Melanjutkan Perjanjian?

60

Harga minyak mentah mencatatkan kenaikan sederhana dalam sesi Asia pada hari Selasa menjelang pengumuman laporan anggaran industri mingguan stok simpanan minyak mentah dan produk tapisan di AS.

Dagangan crude futures di New York Merchantile Exchange bagi penghantaran Jun meningkat sebanyak 0.47 peratus kepada $46.65 setong, sementara minyak Brent di Intercontinental Exchange meningkat sehingga 0.26 peratus kepada $49.55 setong.

Institut Petroleum Amerika (API) akan mengeluarkan laporan mengenai stok minyak mentah dan produk tapisan pada hari Selasa bagi setiap minggu. Angka tersebut akan diikuti dengan data rasmi daripada Pentadbiran Maklumat Tenaga AS pada Rabu.

Buat masa ini, penganalisis bekalan minyak mentah dijangka akan menjunam sebanyak 1.8 juta tong manakala produk tapisan menyusut sebanyak 950,000 tong.

Semalam, niaga minyak mentah ditutup lebih tinggi pada Isnin selepas Russia dan Arab Saudi menyatakan sokongan untuk melanjutkan perjanjian pemotongan bekalan bagi menangani masalah lebihan bekalan.

Harga minyak mentah kembali melantun daripada tahap yang agak rendah apabila Menteri Tenaga daripada Russia dan Arab Saudi akan menimbangkan tempoh pemotongan bekalan sehingga tahun 2018.

Menurut Alexander Novak iaitu Menteri Tenaga Russia, lanjutan perjanjian bekalan dalam tempoh yang lebih panjang mampu untuk mempercepatkan pengimbangan semula pasaran. OPEC dijangka akan membuat keputusan pada 25 Mei sama ada ingin melanjutkan perjanjian ini atau tidak.

Sejak November tahun lepas, Pertubuhan ini telah mencapai kata sepakat untuk mengurangkan sejumlah 1.8 juta tong minyak mentah sehari bermula Januari hingga Jun tahun ini.

 

Apakah Punca Disebalik Kelemahan Matawang AUD dalam dagangan Sesi Asia Pagi Ini?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat