Adakah Rizab Asing BNM Mencukupi Untuk Terus Melawan Kejatuhan Ringgit?

136

Hari ini hari bersejarah buat Ringgit yang mencapai paras terendah berbanding Dolar Singapura iaitu RM3.0997 bagi setiap dolar Singapura seperti yang dapat dilihat dalam graf Sgd/Myr di Tradingview.

Manakala Ringgit berbanding US dolar pula berada di paras RM4.4165 bagi setiap US dolar.

Malaysia sebagai ekonomi ketiga terbesar di Asia Tenggara menjadi salah satu emerging market (negara pesat membangun) yang mengalami kejatuhan dalam pasaran aset khususnya bon. Pelabur-pelabur melihat kemenangan Trump memberi kesan positif kepada pasaran ekuiti khasnya dan menyebabkan mereka membawa keluar dana pelaburan mereka dari negara-negara emerging market ini.

Ringgit telah pun melemah hampir 5 peratus berbanding  US dolar sejak pilihanraya presiden pada 8 November lalu.

Kejatuhan Ringgit boleh dilihat dari dua aspek iaitu kesan luaran (external factor) dan kesan dalaman (internal factor). Kesan luaran bermaksud di luar kawalan BNM seperti faktor spekulasi di luar negara, pengukuhan US dolar atau polisi kerajaan U.S. dan banyak lagi. Jika kita mengambil faktor politik yang berlaku di U.S. sebelum ini, kemenangan Trump telah banyak mengukuhkan nilai US dolar kerana para pelabur melihat beliau mampu meningkatkan ekonomi U.S. di masa hadapan.

Faktor keyakinan pelabur inilah menyebabkan mereka membeli US dolar untuk pelaburan mereka di Amerika. Hal ini lah yang menyebabkan US dolar menguat berbanding kebanyakan matawang di dunia. Selain itu faktor ekonomi global yang perlahan dan juga ucapan optimis oleh Pengerusi The Fed Janet Yellen minggu lepas juga perlu diambil kira.

Manakala faktor dalaman ialah sentimen pelabur terhadap ekonomi Malaysia. Umum mengetahui banyak berita negatif yang melibatkan syarikat Malaysia di luar negara dan yang terbaru Jabatan Kehakiman U.S. (DOJ) yang sedang membuat penyiasatan terhadap syarikat 1MDB. Pelabur melihat hal ini sebagai ketidakpastian yang mampu memberikan risiko kepada pelaburan mereka di Malaysia.

Minggu lepas BNM mengakui melaksanakan campur tangan (intervention) dalam pasaran mata wang bagi melindungi Ringgit.

Untuk pengetahuan umum, bagi menjalankan intervention dalam pasaran matawang, BNM akan menggunakan rizab matawang asing untuk di jual-beli bagi menstabilkan nilai Ringgit. Dalam hal ini bagi melindungi Ringgit dari kejatuhan, Bank Negara memerlukan rizab matawang asing untuk membeli semula Ringgit bagi menaikkan semula nilainya.

Pun begitu, campurtangan BNM seakan-akan tidak memberikan kesan kenaikan kepada nila Ringgit yang menjadikan rakyat Malaysia meragui kapasiti yang ada pada BNM. Paras rizab matawang asing negara juga menjadi tanda tanya, adakah BNM mempunyai cukup instrumen monetari untuk melawan kejatuhan nilai Ringgit ini.

Persoalannya sekarang, apa pula yang akan dilakukan oleh BNM jika kehabisan rizab asing? Adakah BNM akan meminjam dari Bank Dunia? Jika tidak meminjam dari Bank Dunia, adakah kita hanya akan melihat sahaja Ringgit terus jatuh dalam jangka masa panjang? Sama-sama kita nantikan tindakan selanjutnya dari BNM.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat