Aktiviti Ekonomi di Zon Eropah Meningkat pada Oktober

47

Aktiviti ekonomi di zon Eropah meningkat pada November dengan data kedua-dua sektor pembuatan dan perkhidmatan naik lebih dari jangkaan seperti dikeluarkan sebentar tadi.

Dalam laporan itu kumpulan kajian pasaran Markit, melaporkan peningkatan dalam flash services purchasing managers’ index kepada 54.1 berbanding jangkaan 53.1 dan bacaan pada bulan lepas 52.8.

Manakala dalam satu data lagi yang dilaporkan oleh Markit menunjukkan kenaikan dalam manufacturing purchasing managers’ index kepada 53.7 berbanding bulan sebelum 53.5. Manakala jangkaan penganalisis ialah 53.2.

Kedua-dua data di atas hasil daripada tinjauan yang dilakukan kepada 600 dan 3000 orang purchasing manager ditanya tentang tahap keadaan dalam syarikat mereka yang mencakupi gunatenaga, upah, dan tempahan baru. Data di atas 50 menunjukkan keadaan yang baik dan sebaliknya di bawah 50.

Laporan ini menunjukka tempahan baru yang tinggi yang merupakan paras tertinggi sejak Disember lepas.

Pihak Markit mengatakan kenaikan dalam projek-projek baru menyebabkan tempahan meningkat pada kadar yang pantas sejak Mei 2011. Dengan order book yang semakin kukuh data ini menunjukkan bacaan tertinggi dalam masa hampir enam tahun. Syarikat dilihat mengambil ramai pekerja untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran.

Gunatenaga semakin bertambah dalam masa dua bulan berturut-turut manyamai bacaan tertinggi yang dicatatkan pada Februari 2008.

Ketua penganalisis ekonomi di Markit, Chris Williamson mengatakan “iini menunjukkan isyarat untuk ekonomi terus berkembang”. Data ini menunjukkan kepada ramalan perkembangan ekonomi sebanyak 0.4%-0.5% di German pada suku keempat tahun ini.

Katanya lagi, pihak Bank Pusat Kesatuan Eropah (ECB) akan gembira apabila melihat inflasi semakin naik dalam kadar sederhana.

 

Apakah Yang Berlaku Kepada Emas Ketika Fed Hampir Pasti Untuk Menaikkan Kadar?

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat