Alamak Jeff Bezos! Giliran Satoshi Nakamoto Pula Nak ‘Claim’ Jutawan Terkaya Dunia

9,187

Percaya atau tidak, gelaran individu terkaya dunia yang dinobatkan kepada pengasas Amazon, Jeff Bezos mungkin akan lenyap serta-merta dengan kemunculan pencalonan baru, pengasas Bitcoin (BTC), Satoshi Nakamoto.

Rekod terkini mencatatkan Bezos memiliki kekayaan berjumlah 188.7 bilion. Manakala, Nakamoto cuma memiliki kekayaan bernilai $12.45 bilion (1.1 juta BTC) yang membawanya di kedudukan 157 sebagai individu terkaya di dunia, walaupun tidak tersenarai dalam Forbes.

Kedudukan yang sentiasa berubah mengikut peredaran masa dan nilai kekayaan individu tidak mustahil akan menghapuskan jurang besar kedudukan antara dua figura tersebut yang dipisahkan oleh 156 individu lain.

Bagaimana perkara ini boleh berlaku? Tidak lain tidak bukan, nilai kripto perlu melebihi enam digit.

Ini bermakna, BTC perlu naik melebihi $180,000 bagi setiap syiling yang dimiliki Nakamoto untuk mengatasi kekayaan Bezos.

Justeru dengan pemilikan 1.1 juta BTC, Nakamoto akan memiliki $198 bilion, tidak termasuk bitcoin tunai (Bitcoin Cash, BCH) dan BitcoinsV (BSV) yang turut dimilikinya.

Berdasarkan nilai BTC, $11,758 pada hari ini, kripto aset perlu melonjak sekitar 1308% untuk cecah julat harga, $180,000. Malah, jika BTC bernilai $180 ribu per syiling dengan sekitar 18.5 juta BTC dalam pusingan, permodalan pasaran dianggarkan bernilai lebih tiga trilion.

Bezos terus mencatatkan keuntungan, begitu mustahil untuk Nakamoto mengjangkaui kedudukannya. Namun, kekayaan seseorang tidak akan kekal lama dan bila-bila masa sahaja Bezos akan ditendang dari carta nombor satu.

Tidak dinafikan masih ada peluang untuk pengasas aset digital yang kekal misteri itu.

Itupun jika Satoshi Nakamoto masih hidup.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat