Identiti Pengasas Bitcoin ‘Satoshi Nakamoto’ Akhirnya Terbongkar?

14,140

Pemindahan sejumlah besar kripto era Satoshi menggemparkan industri tersebut hingga timbul desas-desus mengatakan pengasas Bitcoin, Satoshi Nakamoto mula menjual bitcoin yang dimilikinya sejak 2010.

Namun, tiada siapa yang tahu siapakah gerangan yang berlindung di sebalik nama Satoshi Nakamoto hingga 2019, apabila Nakamoto dikaitkan dengan seorang programmer bernama Paul Calder Le Roux.

Paul Le Roux merupakan bekas ketua karte dan seorang programmer perisian. Jika anda beranggapan Le Roux merupakan individu biasa, anda silap kerana pada 2012 lelaki berusia 48 tahun itu ditangkap atas beberapa jenayah.

Dakwaan pertama Le Roux merupakan Nakamoto timbul selepas pautan Wikipedia Paul Le Roux di dalam ‘Document 187’ melibatkan kes Kleiman v. Wright, menjadi tular di forum matawang kripto dan laman media sosial seperti Twitter. Di sinilah peminat dan pelabur kripto mula mengandaikan Le Roux merupakan pengasas Bitcoin dan Wright pula dianggap telah berhasil mengakses hard drives lelaki itu.

Insiden itu kemudiannya membawa kepada satu pendedahan screenshot kad pengenalan Congo Republic milik Le Roux oleh anonymous di 4chan.org. Kad ID tersebut menampilkan nama yang digunakan Le Roux di negara itu, Paul Solotshi Calder Le Roux.

Anonymous itu juga turut menulis di laman buletin itu, “Bitcoin merupakan satu rancangan jahat yang bijak, di mana diwujudkan untuk penyelewengan wang. Malangnya nasib Le Roux kerana ditahan pihak berkuasa dan menghabiskan seluruh kehidupannya di dalam penjara.”

Memandangkan Le Roux merupakan bekas jurutera perisian yang memiliki kemahiran teknikal dalam pembinaan matawang kripto, dia dikaitkan dengan projek open-source disk encryption, E4M. Walau bagaimanapun, Le Roux menyangkal dakwaan tersebut.

Ketika ditahan pada 26 September 2012 atas beberapa jenayah melibatkan dadah, 7 pembunuhan dan operasi jenayah kartel, orang ramai mula faham mengapa Satoshi Nakamoto hilang dari radar secara tiba-tiba pada hujung 2010.

Khabar angin keseluruhan dakwaan itu tenggelam pada musim bunga 2019, sebelum seorang wartawan penyiasatan, Evan Ratliff di dalam podcast Bitcoin.com, mendakwa Le Roux adalah Satoshi yang sebenarnya. Malah, Ratliff juga percaya rangkaian Bitcoin juga adalah hasil kerja Le Roux.

Pada tahun ini, ketika dunia masih berusaha menangani pandemik, Paul Le Roux memberitahu hakim Mahkamah Persekutuan Manhattan, Ronnie Abrams bahawa dia mahu memulakan perniagaan dan membina firma pelombongan bitcoin serta membina aplikasi litar bersepadu khusus (ASIC).

Terdapat juga bukti lain yang membawa kepada identiti Nakamoto berkait rapat dengan Le Roux tetapi terlalu lemah untuk dibahaskan. Malah, tuduhan di atas juga sebenarnya tidak begitu kukuh kerana mungkin saja satu kebetulan dua kejadian berlaku pada waktu yang sama.

 

 

 

 

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat