Ambil Alih Credit Suisse, UBS Boleh Untung $34.8 Bilion!

322

Masih ingat pada UBS Group AG yang telah mengambil alih Credit Suisse pada Mac lalu?

Bank pelaburan yang berpangkalan di Switzerland itu menjangkakan kewangannya akan terjejas sehingga kira-kira $17 bilion susulan pengambilalihan tersebut.

Perkara itu telah didedahkan dalam pembentangan pada hari Rabu, di mana proses untuk menyelamatkan Credit Suisse dikatakan hampir selesai.

UBS menganggarkan kesan negatif sebanyak $13 bilion daripada pelarasan nilai saksama aset dan liabiliti kumpulan gabungan.

Sementara $4 bilion lagi dalam kos perundangan dan kawal selia yang berpotensi daripada pemerolehan Credit Suisse.

Bagaimanapun, UBS dianggarkan akan mendapat keuntungan one-off daripada ‘negative goodwill’ sebanyak $34.8 bilion, yang diperoleh apabila syarikat membeli aset kurang daripada nilainya.

Perolehan itu akan membantu menyerap potensi kerugian dan boleh mendorong peningkatan kepada keuntungan suku kedua jika UBS menutup urus niaga bulan depan seperti yang dirancang.

Perjanjian penggabungan antara kedua-dua bank itu diumumkan pada 19 Mac, selepas kejatuhan mendadak nilai saham dan bon Credit Suisse mencetuskan kebimbangan terhadap satu lagi keruntuhan bank selepas Silicon Valley Bank (SVB).

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat