Amerika Syarikat Bakal Kenakan Tarif Tambahan Jika Rundingan Minggu Ini Gagal Capai Kesepakatan

375

Amerika Syarikat (AS) berharap untuk mengadakan rundingan semula bersama China selepas Presiden Donald Trump dan Presiden Xi Jinping bertemu di Jepun pada hujung minggu ini, namun Washington tidak akan menerima sebarang syarat berkaitan penggunaan tarif Amerika Syarikat dalam pertikaian yang wujud, berikut kenyataan oleh Pegawai Tinggi Pentadbiran AS pada selasa.

Donald Trump telah mengancam untuk mengenakan tarif tambahan terhadap $325 bilion barangan import China, meliputi kesemua baki barangan import ke Amerika Syarikat termasuk produk teknologi pengguna seperti telefon dan komputer selain pakaian, jika pertemuan bersama Presiden Xi Jinping tidak menunjukkan sebarang perkembangan positif.

Amerika Syarikat juga sebelum ini mengkritik berkenaan cara China berurusan dalam perniagaan.

Kedua-dua pihak boleh bersetuju untuk tidak mengenakan tarif yang terbaru demi meneruskan kelangsungan perdagangan antara dua negara itu, namun masih lagi tidak jelas apa yang akan berlaku dalam hubungan dagang mereka untuk masa hadapan.

Dengan ego yang ditunjukkan oleh Amerika Syarikat, China juga tidak mahu mengalah dan tidak mahu berganjak dari pendirian mereka. China mahukan kedua-dua pihak berunding secara berhemah dan kepentingan oleh kedua-dua negara dapat dicapai dan bukannya menyebelahi sebelah pihak sahaja.

Pertemuan di persidangan kemuncak di Osaka Jepun ini adalah merupakan buat pertama kali sejak rundingan antara Amerika Syarikat mula goyang pada Mei lalu selepas Amerika Syarikat menuduh China tidak bersetuju dengan pembaharuan yang dibuat.

Timbalan Presiden China Liu He yang mengetuai rundingan untuk Beijing sebelum ini ada berbual menerusi panggilan telefon bersama Wakil Perdagangan AS, Robert Lighthizer dan Setiausaha Perbendaharaan AS, Steven Mnuchin pada Isnin. Ketiga-tiganya sedang berusaha mencari jalan penyelesaian untuk membantu pemimpin kedua-dua negara mencapai kesepakatan rundingan minggu ini.

Jangkaan untuk kejayaan bagi pertemuan kali ini adalah sangat sukar. Senario terbaik adalah berkemungkinan penyambungan semula rundingan rasmi yang akan meredakan sedikit kebimbangan pasaran kewangan yang telah lama berdepan ketidaktentuan perdagangan yang berlarutan. Kebimbangan tersebut telah menjejaskan kesihatan pasaran global dan ekonomi dunia.

Pegawai Tinggi Pentadbiran Trump berkata, berkemungkinan kesepakatan rundingan tidak akan dicapai pada pertemuan kali ini, namun mereka berharap untuk membuka laluan ke arah rundingan seterusnya. Selepas rundingan disambung semula, mereka akan mengambil masa berbulan atau mungkin bertahun untuk disempurnakan.

Rundingan yang berjaya diteruskan semula akan mengurangkan risiko kenaikan kadar tarif, sekurang-kurangnya untuk tempoh masa yang terdekat ini.

Amerika Syarikat jelas menyatakan kemahuannya untuk China kembali semula pada kedudukan asal seperti yang dipersetujui dalam draf perjanjian perdagangan sebelum ini yang hampir sempurna sebelum Beijing mempersoalkan beberapa syarat perjanjian, terutamanya keperluan untuk mengubah undang-undang pada isu-isu utama.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat