Anda Mengikuti LIVE UPDATE Kami Mengenai Bajet 2017 Tadi?

61

Perdana Menteri Malaysia menyifatkan bahawa seluruh rakyat perlu bersatu bagi memastikan ekonomi Malaysia berada pada landasan yang betul.

Bagi yang mengikuti keseluruhan isi Bajet tadi, pasti anda mempunyai pandangan yang tersendiri kerana bajet ini akan menjadi penentu perjalanan ekonomi kita setahun lagi.

Malaysia juga perlu bersedia menghadapi risiko luaran yang boleh menggugat pertumbuhan ekonomi akan datang.

Berikut adalah beberapa isi penting dalam pembentangan Bajet 2017 yang dibentangkan di Parlimen tadi :

  1. Malaysia kehilangan kira-kira 30 Billion setahun akibat kejatuhan harga minyak global.
  2. Kerajaan memperkenalkan GST bagi meluaskan sumber pendapatan. Bagi tahun depan, kadar GST masih dikekalkan pada kadar 6%.
  3. Kadar KDNK per kapita bagi rakyat Malaysia juga melonjak daripada USD23,100 pada 2012 kepada USD26,891 pada tahun 2015.
  4. Kerajaan juga mengumumkan beberapa insentif penting kepada penjawat awam di Malaysia, antaranya, pemberian cuti belajar, cuti kuarantin, penambahan kelayakan pinjaman perumahan dan pelanjutan contract of service.
  5. Inisiatif baru My Beautiful New Home khusus kepada B40, dgn peruntukan RM200juta. 5k unit rumah akan dibina dgn harga RM40k-50k seunit.
  6. BRIM juga akan dinaikkan kepada RM800 kpd RM900 bagi isi rumah berpendapatan RM3k hingga RM4k.
  7. Kerajaan sediakan tanah kerajaan yang tidak digunakan di lokasi strategik kepada GLC & PR1MA untuk bina lebih 30 ribu rumah yang berharga RM150K – RM300K.
  8. Bermula Januari 2017, talian tetap broadband ditawar dengan kelajuan lebih tinggi pada harga sama. Pelanggan 5mb/s yang membayar harga RM149 kini boleh mendapat 10mb/s. Sama-sama kita nantikan.
  9. Bagi usaha menggalakkan peminjam PTPTN membuat bayaran balik, insentif berikut akan diberikan:

?Pertama: Diskaun 15% atas baki hutang untuk penyelesaian penuh pinjaman.

?Kedua: Diskaun 10% untuk bayaran sekurang-kurangnya 50% daripada baki hutang dalam sekali bayaran.

?Ketiga: Diskaun 10% untuk bayaran balik melalui potongan gaji atau direct debit mengikut jadual bayaran balik yang ditetapkan.

10.Kerajaan ambil langkah positif pinda Akta Kebankrapan 1967 mulai awal tahun depan, berkait mereka yg telah diisytiharkan bankrap.

Terima kasih bagi yang mengikuti live update tadi. Teruskan sokongan anda bersama Team Moshed!

Tekanan Gaji Adalah Punca Salah Laku Yang Berlaku di Bank Terkemuka Dunia Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat