Anda Pasti Terkejut Kenapa Trump Mencetus Perang Perdagangan Dengan China? Ikuti Pendapat Ekonomis Muda Ini.

1,416

Mengkaitkan kaca mata sosial sains yang berbeza ke dalam isu perang perdagangan dunia….

Memandang dari sudut anthropology, isu perdagangan dunia bukanlah sekadar isu duit dan ekonomi, tetapi ianya melibatkan isu social and geopolitical power. Kebergantungan sesebuah negara kepada negara lain dari segi hubungan perdagangan menjadikan sesebuah negara itu kelihatan tidak ‘independent’.

Di sini dua kuasa ekonomi dunia sedang berebut untuk menjadi kuasa dunia adalah US dan China.

US mendahului dari segi pasaran kewangan dan kekuatan matawang US, di mana aktiviti perdagangan dunia masih dilakukan di dalam US Dollar. Namun China tidak membiarkan begitu sahaja. Sebab itulah China mengambil langkah pertama untuk menjadikan Yuan diiktiraf sebagai International reserves currency oleh IMF, yang berjaya dicapai pada 30 November 2016. Yuan kini mewakili 10.92% daripada IMF’s Special Drawing Rights currency basket. Ketiga terbesar selepas USD dan Euro. Segalanya sebagai langkah pertama untuk menjadikan Yuan lebih diterima dan diguna pakai di seluruh dunia.

Faktor Demografi Kelebihan Kepada China

Disebabkan faktor demografi China, yang mana mereka mempunyai populasi terbesar di dunia dengan 19% daripada manusia di dunia ini tinggal di China, China mempunyai kelebihan untuk menguasai dunia perdagangan. China kini merupakan exporter terbesar di dunia, mewakili 13% daripada keseluruhan eksport dunia, berbanding hanya 9% oleh US. Semuanya gara-gara keupayaan faktor demografi China yang merupakan negara dengan penduduk paling ramai di dunia, memberikan mereka kelebihan dari sudut bilangan pekerja dan cheap labour.

Malahan dari sudut geografi negara china yang berada di tengah-tengah antara kebanyakan emerging market di dunia turut mempunyai advantage dari sudut production. Membolehkannya mendapatkan bahan dari seluruh dunia dengan murah, untuk final assembly di China, dan kemudian dijual di seluruh dunia.

Dan untuk membuatkan negara lain lebih bergantung dengannya, China mengikat negara lain dari sudut pelaburan.

Amerika Cuba Mengukuhkan Lagi Kedudukannya

Kelebihan China dari sudut demografi serta geografi menjadikan US di bawah Trump cuba untuk mengukuhkan lagi US sebagai kuasa ekonomi dunia. Sekadar Trump tidak kelihatan untuk melakukannya dari sudut ‘world power’, tapi memang hanya lebih pada ‘America first’

Banyak tindakan Trump dari segi linguistic dan psychological tidaklah menjadikan negara lain akan berasa lebih bergantung kepada Trump, malahan ianya hanya menjadikan negara lain berasa bahawa US bukanlah lagi rakan kuasa yang boleh diharap. Realitinya jika dilihat dari sudut International relation, Trump bukanlah seorang yang kisah dengan International relation.

Ini kerana Trump melihat dari segi kaca mata duit dan ekonomi, di mana US adalah pembeli terbesar dunia. Seperti mana business mempunyai satu prinsip yang mana ‘the customer is always right’, disebabkan business sentiasa memerlukan duit customer, maka Trump berpendapat dia boleh menjadikan US mendapat lebih banyak faedah dari segi ekonomi, jika US berkeras dengan negara lain.

Kerana akhirnya negara lain lebih memerlukan duit US, daripada US perlukan duit negara lain.

Kelangsungan Politik Presiden Trump

Kena faham dari sudut psikologi, Trump menjadi President untuk keseronokannya sendiri. Dia suka membuat negotiation. Dan jika semasa business cara dia ‘keep score’ adalah melalui berapa banyak profit yang dia buat, maka di dalam menjadi President cara dia ‘keep score’ adalah pada bilangan undi, atau ‘voters approval’. Ramai yang mungkin tidak sedar, apabila US-China mendapat kata setuju untuk China sekadar membeli lebih banyak dari US tanpa sebarang tariff atau quota, approval rating untuk Trump jatuh teruk. Itu bukan apa yang pengundi Trump inginkan.. Mereka inginkan China ‘dihukum’. Dan sebab itulah pada esok harinya Trump tiba-tiba cakap dia tidak berpuasa hati, dan dari situ kita tahu trade war ini pasti akan datang.

Namun of course dari sudut political and geopolitical situation untuk Xi Jinping, China tidak boleh sesekali kelihatan lemah berbanding US. China dalam proses untuk mengembangkan lagi pengaruh dan kuasanya ke seluruh dunia, dan untuk tunduk kepada kehendak US, adalah umpama membiarkan China untuk tunduk kepada kuasa US itu sendiri. Sebab itu China tidak akan sesekali mengalah dengan US, apatah lagi di saat China baru sahaja memansuhkan Presidential term limit awal tahun ini

Kedua-dua Trump dan Xi Jinping mempunyai fokus yang berbeza. Seorang fokus pada local politic, seorang lagi geopolitic. Tapi hasilnya sama. Kedua-dua tidak ingin mengaku kalah.

Development study sesetengahnya kurang gemar dengan prinsip free trade, kerana baginya competition yang begitu kuat di kalangan negara ini memberikan tekanan kepada gaji, yang sekaligus menjadikan gaji dunia tidak naik selagi dengan produktiviti. Ini merupakan asas assumption untuk Global Policy Model yang dijalankan oleh Prof Jomo untuk menunjukkan kesan buruk daripada TPPA. Of course the model itself is flawed bila ianya dirangka dengan assumption sebegitu. In fact most theoretical economic modelling are flawed due to the user-set assumptions

Dari segi sejarah, kali terakhir dunia mengalami kenaikan tariff secara besar-besaran adalah pada tahun 1930, selepas daripada the Great Depression, berpunca daripada Smoot-Hawley Tariff. Umumnya ramai mengakui tariff itu menjadikan depression dunia berpanjangan, dan hanya pulih kembali selepas dunia bersetuju dengan Reciprocal Trade Agreements Act pada tahun 1934, yang menyaksikan penurunan tariff oleh negara-negara berkaitan.

Kebangkitan Ekonomi China

Dari sudut lain, sejarah kebangkitan ekonomi China sebagai aktiviti perdagangan dunia bermula pada tahun 2001, apabila China mula menjadi ahli World Trade Organisation secara rasmi dan membuka ekonominya kepada orang luar, sekaligus memberikan peluang kepada China untuk bangkit sebagai pusat perdagangan dunia. Pada masa itu juga US sedang mengalami recession.

Menyertai WTO memerlukan China untuk mengurangkan lebih 7,000 tariff, quota dan segala jenis trade barriers yang lain. Dengan kata lain China perlu membuang dasar protectionism, dan itu permulaan kepada kebangkitan ekonomi China yang turut dimanfaatkan oleh negara-negara jiran yang lain termasuk Malaysia. Dalam tempoh ini sejak 2000, kita mengurangkan kebergantungan kepada US daripada 21% eksport kepada hanya 9.5%, manakala menjadi semakin bergantung kepada China dari 3.1% kepada 13.5%

Artikel ini diterbitkan semula di laman web ini dengan keizinan empunya artikel yang terkenal di Facebook, Izzuddin Yussof. Sila SHARE dan LIKE jika anda suka artikel ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat