Apa Cerita Tiba-Tiba 4 Anak Syarikat Serba Dinamik Jadi Isu Ni?

3,785

‘Tarik balik permohonan untuk pengurusan kehakiman ke nak cabut lari?’

Empat anak syarikat milik Serba Dinamik Holdings Bhd telah menarik balik permohonan untuk diletakkan di bawah pengurusan kehakiman dalam usaha penyusunan semula kewangan syarikat.

Menerusi firma undang-undang Messrs Syed Ibrahim & Co, pada 23 Mac lalu Serba Dinamik Group Bhd, Serba Dinamik Sdn Bhd, SD Control Sdn Bhd dan Serba Dinamik Development Sdn Bhd telah kemukakan permohonan penarikan semula tersebut.

Firma tersebut menjelaskan bahawa mereka telah menerima arahan penarikan balik saman pemula bagi 4 kes ekoran pemiutang menentang syarikat daripada diletakkan di bawah pengurusan kehakiman.

Susulan bidaan penarikan balik yang dibuat, pesuruhjaya kehakiman Nadzarin Wok Nordin yang mempengerusikan prosiding pada 24 Mac, telah membatalkan permohonan pengurusan kehakiman dan mengarahkan 4 syarikat tersebut membayar kos keseluruhan bernilai RM300,000 kepada institusi kewangan dan pemiutang yang menentang mereka.

Pihak Serba Dinamik memetik penentangan kuat dari pemiutang dan institusi kewangan yang meminjamkan 4 anak syarikat tersebut wang adalah sebab disebalik permohonan penarikan semula itu.

Selain itu, peguam yang dilantik Serba Dinamik, Mak Lin Kum memberitahu mahkamah bahawa syarikat anak guamannya sedang mempertimbangkan skim pengaturan dan akan memaklumkan kepada pemiutang mengenai rancangan tersebut.

Pada awal bulan ini,Nadzarin telah menolak permohonan 4 syarikat tersebut untuk diletakkan di bawah pengurusan kehakiman intrim ekoran tentangan kuat dari institusi kewangan yang merupakan pemiutang dalam permohonan tersebut.

Antara pemiutang yang hadir semasa prosiding adalah HSBC Bank Malaysia Bhd, HSBC Amanah, MBSB Bank Bhd, Bank Rakyat, Hong Leong Islamic Bank, Orient Arotek Engineering & Trading Sdn Bhd, Perisind Samudra Sdn Bhd, Izin Budi Sdn Bhd, Yicai Construction Sdn Bhd dan Bank Pembangunan Malaysia Bhd.

Terdapat juga 6 institusi kewangan lain yang merupakan pemberi pinjaman bersindiket iaitu MIDF Amanah Investment Bank Bhd, AmBank Islamic Bhd, Bank Islam Malaysia Bhd, UOB, HSBC Amanah dan Standard Chartered Saadiq Bhd.

Dalam pada itu, semasa prosiding awal pada bulan lepas, mahkamah telah memberitahu 4 syarikat tersebut memiliki hutang sebanyak RM6.45 bilion dan aset bernilai RM7 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat