Apple Pilih Hyundai Untuk Kereta Elektrik 2027

620

Saham Hyundai Motor melonjak lebih 23% selepas pengeluar kereta Korea Selatan itu dilaporkan dalam perbincangan awal bersama Apple mengenai potensi kolaborasi menghasilkan kereta elektrik.

Wakil daripada Hyundai Motor menjelaskan setakat ini tiada kata putus diberikan.

Menurut sumber dipercayai, Apple memilih Hyundai untuk bekerjasama dalam mencipta kereta elektrik termasuk penghasilan bateri yang dijangka akan dilancarkan enam tahun akan datang.

Apple, bagaimanapun mengelak untuk memberi sebarang ulasan berkenaan laporan tersebut.

Saham Hyundai Motor meningkat 23.06%, Hyundai Wia (27.12%), Hyundai Mobis (26.44% dan Hyundai Glovis meraih keuntungan sehingga 5.26%. Manakala saham syarikat sekutunya,  Kia Motors dilihat melonjak 12.70%.

Secara tidak langsung, kekayaan pelopor Hyundai meningkat $2 bilion, menjadikan aset keseluruhan pewaris firma, Euisun Chung mencecah $5 bilion dan ayahnya sebanyak $7.4 bilion.

Spekulasi kereta Apple sudah mula tular sejak enam tahun yang lalu sebelum kembali menjadi perhatian kebelakangan ini tanpa sebarang kata putus yang jelas.

Pada bulan lalu, Apple telah mengumumkan rancangan mereka untuk menghasilkan teknologi kereta pandu sendiri bersama teknologi bateri terbaru. Dijangka tarikh pelancaran produk tersebut pada 2024.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat