Artortoise Pelopor Bisnes Ilustrasi Digital

563

Berbekalkan minat yang mendalam terhadap lukisan dan ilustrasi digital, usahawan ini mula menceburi bidang perniagaan sejak 10 tahun lalu. Memilih nama Artortoise sebagai nama perniagaannya, beliau pada mulanya memuat naik karya-karyanya di media sosial.

Di awal perniagaannya, usahawan berkenaan iaitu Mohamad Ikhsan Bin Kamarudin atau lebih mesra dikenali sebagai Ise  hanya menerima tempahan karikatur digital menerusi atas talian sahaja. Bagaimanapun selepas hasil karyanya mendapat perhatian, beliau mula menerima tempahan yang banyak daripada pelbagai pihak di media sosial.

Bermula detik itu, Ise mula menjadikan tempahan karikatur digital sebagai sumber pendapatan utamanya. Kini, Artortoise menerima tempahan pelbagai bentuk kandungan digital seperti karikatur, ilustrasi, komik dan animasi.

Tidak lama selepas menubuhkan Artortoise,  Ise disertai oleh Ikhwan dan Sarah. Ketika ini, Ise berperanan sebagai pelukis digital manakala Ikhwan merupakan pereka dan Sarah pula mengisi posisi sebagai penulis di Artortoise.

Ujar Ise lagi, selain mereka bertiga, watak maya digital rekaan Artortoise iaitu Artoboy turut berperanan mewakili dan menjadi muka depan perniagaan mereka.

“Kami tidak mempunyai sebarang rahsia yang luar biasa sepanjang menjalankan perniagaan ini melainkan cara kami berkomunikasi dengan klien, sebut harga yang munasabah dan paling penting, hasil kerja kami yang berkualiti membuatkan Artortoise menjadi pilihan orang ramai,” kata Ise.

Dunia perniagaan tidak selalunya indah, turut tidak terkecuali Artortoise juga berdepan perkara yang sama sepanjang berbisnes sejak 10 tahun lalu. Kongsi Ise, antara pengalaman pahit yang beliau alami adalah ada pihak yang menciplak hasil karya Artortoise demi kepentingan sendiri.

“Malahan ada juga segelintir pihak yang tidak melakukan pembayaran selepas menggunakan khidmat kami.

“Pengalaman manis kami ialah apabila ada pihak yang berpengaruh sudi berkongsikan hasil karya Artortoise, itu sudah cukup menggembirakan kami. Perkara itu membuktikan karya kami diterima baik oleh pelbagai golongan,” menurut Ise lagi.

Ise juga menjelaskan konsep Artortoise sedikit berbeza berbanding dengan para pesaing mereka yang sedia ada.

“Mungkin kami bermula dari awal, maka kami sudah memahami cara mengendalikan dan berurusan dengan pelanggan secara atas talian. Ia sedikit sebanyak memberi kelebihan kepada kami.

“Selain itu, antara keistimewaan Artortoise adalah cara kerja kami yang cepat dan kami sentiasa sajikan idea-idea yang segar.

“Dalam tempoh 2-3 tahun kebelakangan ini, barulah kelihatan ramai anak-anak muda memulakan bisnes atas talian setelah menyedari perniagaan berkonsep sedemikian mendapat permintaan dan dapat menjana pendapatan,” ujarnya lagi.

Tuntas beliau, buat masa sekarang pihaknya mahu fokus sepenuhnya kepada hasil karya yang lebih besar tanpa menggunakan modal yang tinggi. Pada masa yang sama, Ise mendedahkan Artortoise bakal mempelbagaikan lagi produknya selain daripada servis digital pada masa hadapan.

Ise juga menetapkan sasaran untuk menjadikan Artortoise sebagai satu jenama yang dikenali dengan servis dan hasil karya berkualiti tinggi selain membawa nama Artortoise ke mata dunia.

Menurut beliau, usahawan zaman ini beruntung kerana mudah untuk mendapatkan maklumat, data-data dan rujukan di hujung jari sahaja.

Selain itu, Ise turut menasihati bakal usahawan agar bermula dari bawah mengikut kemampuan, bajet dan tenaga kerja kerana ia akan memberi kesan besar kepada  sesebuah perniagaan itu. Tegasnya lagi, paling penting adalah sentiasa berusaha dan tidak sesekali mengalah kerana jatuh bangun dalam perniagaan merupakan lumrah biasa.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat