Bank Tertua di Dunia Ini Berhadapan Risiko Bankrap

58

Montei dei Paschi sebuah bank yang berpangkalan di Itali terus bergelut untuk mendapatkan dana bagi meneruskan operasinya. Bank ini berhadapan risiko campurtangan kerajaan jika tidak mendapatkan dana sebanyak 5 bilion euro dan setakat ini Montei dei Paschi sudah mengumpul 500 juta euro.

Bank yang sedang menghadapi masalah ini dinilai sebagai sebuah bank yang terburuk di kalangan bank-bank utama di Kesatuan Eropah. Montei dei Paschi perlu mengumpul dana sebelum hujung bulan ini sebagai sebahagian daripada rancangan untuk menyelamatkan bank ini yang termasuk 28 bilion euro pinjaman buruk (bad loan).

Dengan ketaktentuan politik yang berlaku di Itali ketika ini, mencari pelabur yang mahu memberikan wang mereka adalah begitu sukar dan dijangka kerajaan akan campurtangan bagi menyelamatkan Montei dei Paschi.

Kegagalan bank tertua di dunia ini akan memberi risiko kepada simpanan beribu-ribu penduduk Itali dan juga sektor perbankan negara ini. Montei dei Paschi membuka semula tawaran swap-hutang (debt-swap) pada Jumaat lepas untuk memasukkan dana milikan pelabur runcit sebanyak 2.1 bilion euro dan pemegang instrumen kewangan hybrid yang dikenali sebagai ‘Fresh 2008‘.

Pihak bank ini juga menjual sahamnya yang akan beakhir pada Khamis ini yang sepatutnya akan mendapatkan dana sebanyak 3.2 bilion euro. Mereka juga sedang menunggu keputusan dari institusi kewangan dari Qatar yang melibatkan 1 bilion euro.

Jika Montei dei Paschi gagal untuk mendapat dana yang mencukupi, kerajaan akan campurtangan seawalnya minggu ini selepas kerajaan membuat keputusan untuk mendapatkan pengesahan parlimen bagi pinjaman 20 bilion euro untuk menyelamatkan bank ini dan pelabur-pelabur yang berisiko.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat