Benarkah Sektor Pembuatan di China Bakal Meningkat Lagi? Baca Ulasan Terperinci Ini Segera!

56

Sektor pembuatan di China diramal akan mengalami peningkatan bagi bulan kelapan berturut-turut pada bulan Mac kerana pasaran hartanah dinilai semakin pulih. Menurut tinjauan Reuters, pemulihan ini didorong oleh ledakan projek pembinaan, peningkatan jualan barang-barang binaan termasuk keluli dan simen.

Mengambil pandangan 31 penganalisis ekonomi Reuters, indeks pembuatan PMI China dijangka kekal pada 51.6 pada bulan Mac, sama seperti bacaan yang dicatat pada Februari. Bacaan itu juga merupakan bacaan kedua tertinggi sejak Julai 2014.

Walaupun jumlah itu jauh melepasi paras 50.0 yang membezakan paras pengembangan dan penguncupan indeks PMI, kebanyakan bandar di China telah mengambil langkah-langkah bagi memperlahankan kenaikan harga rumah.

Namun, tempoh pemulihan tersebut masih kekal menjadi persoalan, sama ada ianya akan berterusan atau sebaliknya.

Jualan rumah meningkat semula dalam tempoh dua bulan pertama tahun ini selepas kerajaan melalukan pelbagai sekatan bagi membendung asset-bbuble, terutamanya di bandar-bandar besar seperti Beijing.

Menurut penganalisis di Mizuho Securities Hong Kong, Shen Jianguang mengatakan bahawa kebanyakan projek bermula pada Mac.

Keuntungan firma-firma dalam sektor perindustrian di China juga melonjak hampir 32 peratus dalam tempoh dua bulan pertama pada tahun 2017, iaitu kadar terpantas dalam tempoh hampir 6 tahun, kerana persaingan sengit khususnya bagi harga komoditi arang batu dan bijih besi.

Namun begitu, harga bijih besi telah menjunam pada minggu lalu disebabkan jumlah inventori yang tinggi berupaya mengancam permintaan.

Data rasmi PMI akan dikeluarkan pada 31 Mac, termasuklah data perkhidmatan rasmi PMI.

Nak Tahu Punca Pengukuhan US Dollar? Hadam Artikel Ini!

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat