Beri Bayangan Krisis Bakal Selesai, Saham Evergrande Meningkat 17%

1,184

Kebanyakan harga saham di Asia Pasifik mula memperlihatkan sedikit pemulihan pada sesi perdagangan hari ini namun para pelabur kekal memperhatikan situasi semasa mengenai perkembangan Evergrande.

Setakat 3.33 petang, saham China Evergrande menokok 16.30% menjadi HK $2.65, walau bagaimanapun ia masih kekal menyusut melebihi 80% berbanding paras harga yang dicatatkan pada awal 2021.

Sentimen positif berkenaan diperoleh setelah unit utama Evergande China, Hengda Real Estate Group umum akan melaksanakan pembayaran kupon untuk ‘onshore bonds’ yang dijadualkan pada Khamis.

Jumlah keseluruhan yang perlu dibayar dianggarkan sebanyak $35.9 juta.

Namun jumlah keseluruhan tidak termasuk dengan cagaran bunga yang perlu dibayar dan bila pembayaran itu akan diperjelaskan, hanya mengatakan ia telah diselesaikan melalui rundingan swasta.

Berdasarkan kepada perjanjian yang dimeterai bersama pelabur, Evergrande hanya mempunyai tempoh masa selama 30 hari sebelum perjanjian tersebut bakal dimansuhkan.

Pengarah Institut Kajian Pasaran Baharu di Universiti Sains dan Teknologi Hong Kong, Donald Low berkata ia masih terlalu awal untuk memperkatakan mengenai rancangan penyelesaian yang dijalankan.

Pakar penganalisis turut mengeluarkan amaran bahawa kegagalan Evergrande untuk menyelesaikan masalah yang dihadapi bakal memberi impak besar kepada ekonomi China.

Tambahnya, secara tidak langsung ia juga berkemungkinan akan memberi bayangan yang negatif kepada sistem kewangan global.

Ekoran daripada pengumuman itu, ia sedikit sebanyak memberi ketenangan kepada para pelabur mengenai masa hadapan syarikat setelah terikat dengan krisis hutang melebihi $300 bilion.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat