Berita Di China Mengganggu Sentimen Pasaran Yang Positif Sebelum Ini

446

Hasil bon Amerika Syarikat 10-tahun yang meningkat serta penurunan sasaran pertumbuhan di China sedikit sebanyak menyokong kekuatan matawang AS Dolar pada sesi dagangan hari ini.

Secara globalnya, pasaran hari ini diniagakan dalam sentimen yang agak berisiko berikutan keyakinan terhadap perjanjian perdagangan AS-China semakin pudar apabila China mengumumkan penurunan sasaran untuk kadar KDNK untuk tahun 2019 sekitar 6.00% – 6.50%.

Bukan itu sahaja, data perkhidmatan Caixin PMI di China juga memberi implikasi negatif selepas angka yang dicatatkan untuk Februari hadir pada 51.1 berbanding 53.8 yang dijangkakan, jatuh daripada 53.6 sebelum ini sekaligus menunjukkan bahawa bacaan ini adalah peningkatan yang paling rendah dalam aktiviti perniagaan sejak Oktober 2018.

Sementara itu, antara yang menjadi tumpuan juga pada sesi Asia hari ini adalah terhadap mesyuarat Reserve Bank Australia (RBA) yang mengekalkan kadar faedahnya seperti jangkaan pasaran. RBA mengatakan bahawa inflasi dijangka meningkat secara beransur-ansur dalam beberapa tahun akan datang dan mungkin akan mengambil masa lebih lama sedikit daripada unjuran sebelum ini. Tambahan lagi, RBA juga menegaskan bahawa ketidaktentuan pasaran domestik utama masih terarah kepada harga perumahan yang menurun serta perbelanjaan isi rumah yang tidak menentu.

Dalam perkembangan data ekonomi sesi Eropah pula, data perkhidmatan PMI di UK meningkat kepada 51.3 untuk bulan Februari 2019 daripada paras terendah dua tahun setengah iaitu 50.1 pada bulan sebelumnya. Manakala di zon Eropah pula, sektor jualan runcit melonjak tinggi pada 1.3% daripada -1.4% bulan sebelumnya sekaligus menjadi lonjakan ini merupakan peningkatan terbesar sejak November 2017.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat