Berita Korporat Untuk Trader Saham Hari Ini – 19/6//2019

344

Konsortium PNSB Construction Sdn Bhd dan MGB Bhd (PCSB-MGB) bakal membangunkan kira-kira 1,800 unit rumah mampu milik melalui projek pembangunan Idaman Cahaya di tanah seluas 6.69 hektar yang terletak di Encorp Cahaya Alam, Selangor dengan anggaran nilai pembangunan kasar (GDV) RM450 juta.

Serba Dinamik Holdings Bhd (SDHB) berjaya memperoleh kontrak operasi serta penggendalian (O&M) di Qatar bernilai RM250.62 juta serta enam kontrak lain Malaysia yang tidak diumumkan nilainya. Kontrak terbabit akan berjalan selama tiga tahun, dengan opsyen lanjutan setahun.

Pantech Group Holdings Bhd telah dibersihkan daripada pelepasan tugas anti-lambakan oleh Jabatan Perdagangan AS, yang membolehkan mereka meneruskan pengeksport kelengkapan keluli karbon ke Amerika Syarikat.

T7 Wenmax Sdn Bhd, 51% anak syarikat milik T7 Global Bhd, menyasarkan untuk membida kontrak bernilai sehingga RM200.0 juta tahun ini, kata Pengarah Urusannya, Michael Aziz Eu.

Anak syarikat milik penuh tidak langsung milik Yinson Holdings Bhd, Adoon Pte Ltd, memperoleh lanjutan kontrak empat tahun bagi pajakan sewaan pengeluaran, penyimpanan dan kapal pemindahan terapung (FPSO) daripada Addax Petroleum Development (Nigeria) Ltd.

CIMB Group Holdings Bhd akan menggandakan perbelanjaan ke atas infrastruktur teknologi maklumat dalam tempoh 2 tahun akan datang dalam usaha untuk menyediakan kumpulan perbankan itu untuk menjadi lebih digital. Kumpulan ini memperuntukkan kira-kira RM2.0 bilion untuk pelaburan dalam teknologi dan data untuk tempoh 5 tahun dari 2019 hingga 2023.

AirAsia X sedang meninjau untuk memperluaskan pasarannya dan tidak menolak kemungkinan untuk memasuki pasaran Eropah, menurut pengerusi Tan Sri Rafidah Aziz.

Fajarbaru Builder Group Bhd telah menandatangani Memorandum Persefahaman dengan China Gezhouba Group Overseas Investment Co Ltd (CGG) untuk membida skim kSolar berskala besar untuk kali ketiga melalui sebuah syarikat usaha sama dengan 55% pemilikan oleh Fajarbaru dan 45% oleh CGG.

Segmen pelaburan hartanah dan rekreasi dijangka menjadi penyumbang terbesar kepada pendapatan I-Bhd dalam tahun kewangan bagi tempoh lima tahun akan datang. Syarikat pemaju hartanah itu menyasarkan sumbangan pendapatan daripada dua segmennya itu sebanyak RM300 juta, berbanding ketika ini yang banyak disumbangkan oleh segmen pembangunan hartanah.

Top Glove Corporation Bhd, pengeluar sarung tangan getah terbesar dunia, mencatat keuntungan bersih yang menurun sebanyak 36.5% tahun ke tahun kepada RM74.67 juta pada suku ketiga berakhir 31 Mei 2019, berikutan kenaikan harga lateks getah asli dan persaingan yang kuat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat