Berita Terbaru Di UK Buatkan GBP/JPY Melonjak Di Awal Sesi Eropah

137

Pembukaan pasaran sesi Eropah pada petang ini dikejutkan dengan perkembangan di UK menyaksikan berlaku lonjakan awal pada nilai Pound Sterling.

Terbaru, dilaporkan kerajaan pimpinan Perdana Menteri Liz Truss bakal menangguhkan rancangan pemotongan cukai yang diumumkan pada minggu lalu.

Keputusan yang dibuat ini dilihat berikutan desakan oleh ahli parlimen yang membantah pelaksanaan tersebut pada persidangan parti Konservatif.

Dengan penangguhan tersebut, di samping langkah kenaikan kadar faedah oleh bank pusat England (BOE) pada mesyuarat terbaru berpotensi untuk menyokong pengukuhan lanjut Pound dalam pasaran.

Namun, harus diingatkan langkah pembelian bon oleh BOE juga boleh menyebabkan nilai Pound kembali susut semula.

Perhatikan pergerakan harga semasa pada carta pasangan mata wang GBP/JPY yang telah memaparkan lonjakan di awal sesi Eropah melepasi paras rintangan 162.00.

Jika diteliti, harga telah menunjukkan corak kenaikan yang memberangsangkan untuk pulih dari paras terendah dicecah awal minggu lalu sekitar 149.00.

Pada Jumaat, pergerakan harga lebih mendatar berbanding lonjakan pada hari-hari sebelumnya, melihatkan paras 162.00 menghalang harga untuk meneruskan kenaikan.

Trend harga masih bullish jika dinilai pada pergerakan di atas paras sokongan Moving Average 50 (MA50) pada rangka masa 1 jam di carta GBP/JPY tersebut di samping corak kenaikan yang telah dipaparkan.

Bakal menyambung dagangan ke sesi New York, harga dijangka untuk meningkat ke paras 164.500 bagi menguji paras rintangan yang menjadi tumpuan sebelum ini.

Lanjutan kenaikan yang diteruskan berpotensi untuk menyokong harga mencapai sehingga ketinggian sekitar 168.00.

Namun, jika harga kembali menjunam semula di bawah paras 162.00, waspada untuk isyarat awal perubahan trend harga yang boleh memberi kesan kejatuhan semula minggu ini.

Penurunan awal harga bakal ke sekitar 160.500 sebelum ke zon sokongan harga pada 159.700.

Meneruskan penurunan lanjut berkemungkinan menyaksikan harga turun ke paras 157.700 terlebih dahulu sebelum pergerakan bearish yang lebih jelas harga bakal singgah ke sekitar 153.00.

Lihat gambar carta harga pasangan GBP/JPY di bawah untuk rujukan analisis teknikal anda.

Carta yang dipaparkan di atas menggunakan platform SaracenMarkets, buka akaun trading anda di SaracenMarkets hari ini. – KLIK DI SINI – MULA TRADE SEKARANG

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat