Bruegel: Brexit Akan Membunuh 30,000 Pekerjaan & $USD 1.9 Trillion Di London

53

Pekerjaan dalam sektor kewangan dan perkhidmatan Britain berhadapan dengan risiko kehilangan 30,000 pekerjaan dan sekurang-kurangnya 6.8 billion Pound hasil dari sektor ini, menurut laporan yang dikeluarkan oleh Bruegel.

Bruegel yang merupakan penganalisis di Brussel menganggarkan London akan kehilangan 60-90% dari bahagian pasaran kewangan Eropah berikutan ‘Hard Brexit’. Secara khususnya, hal ini disebabkan kehilangan kebebasan dalam pergerakan individu dan syarikat di Zon Eropah yang bermaksud Institusi perbankan di London tidak boleh menjual produk atau perkhidmatan kewangan ke dalam Kesatuan Eropah (EU).

Disebabkan hal ini, Bruegel menjangka 10,000 pekerjaan dari sektor kewangan London akan berpindah ke Kesatuan Eropah.

Dalam laporan Bruegel tersebut, kehilangan pekerjaan dalam sektor kewangan itu boleh memberi ‘kesan domino’ (domino effect) dalam industri lain di London. “Kami menjangkakan 18,000 ke 20,000 pekerjaan yang berkaitan perkhidmatan professional juga akan berpindah dari London”.

JPMorgan, Morgan Stanley, dan UBS sebelum ini telah menyatakan mereka terpaksa memindahkan operasi mereka disebabkan Brexit dan Goldman Sach sendiri telah mempertimbangkan untuk memindahkan 3,000 pekerjaan dari syarikatnya ke luar dari UK.

Bruegel yang mempunyai hubungan rapat dengan Suruhanjaya Eropah (European Commisison, EC) meramalkan Britain akan kehilangan 7.96 billion Pound hasil tahunan disebabkan oleh pemindahan pekerjaan dari lima bank besar dunia ini.

Laporan sama juga menyebut, 1.9 trillion USD aset dari London akan berpindah dari London ke Kesatuan Eropah yang bersamaan dengan 17% dari kesemua aset perbankan di London ketika ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat