China Kurang Tertarik Dengan Bon Amerika, USD Menjunam Pukul 6.30 Petang Tadi

907

US dolar menjunam pukul 6.30 petang pada Rabu dengan USD/CHF jatuh sehingga 67 pip, emas naik 130 pip dan EUR/USD, GBP/USD masing-masing naik 90 dan 80 pip.

Indeks pasaran saham niaga-hadapan (futures) Amerika Syarikat juga memberi respon signifikan dengan Dow Jones jatuh 100 mata selepas laporan dari China. Hal ini disebabkan komen pegawai China yang mencadangkan pengurangan pegangan hutang Amerika Syarikat atau pengurangan pembelian bon kerajaan Amerika Syarikat.

Komen itu sekaligus menyebabkan hasil-bon 10 tahun AS melonjak 2.592% berikutan jangkaan permintaan bon kerajaan yang semakin berkurangan.

Indeks US dolar yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding matawang lain susut 0.59% walaupun hasil-bon AS mencapai paras tertinggi.

US dolar telah melemah berbanding Yen sejak Selasa selepas BoJ mengumumkan pengurangan pembelian bon kerajaan sekaligus menolak Yen lebih tinggi berbanding matawang-matawang utama dengan USD/JPY jatuh sehingga 100 pip.

“Jika pemegang bon kerajaan AS tiba-tiba berhenti untuk membeli bon, ia akan menyebabkan masalah,” kata ketua strategist makto di MUFG, Derek Halpenny, yang merujuk kepada China.

US dolar memulakan 2018 dengan kurang memberangsangkan selepas jatuh 10% pada tahun 2017 berbanding matawang utama yang lain.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat