Crypto Heist Di Poly: Hacker Pulangkan Kesemua Aset Yang Dicuri & Mahu Ganti Rugi Kepada Mangsa

3,562

Perkembangan terbaru kes kecurian RM2.5 bilion di rangkaian Poly Network berakhir dengan pengakhiran yang mendamaikan.

Melalui twit pada tengah malam tadi, Poly Network memberi jaminan bahawa lebih daripada 50% aset (sekitar $269) yang dicuri dari Polygon dan Binance Smart Chain telah dipulangkan oleh hacker tersebut yang dikenali kini sebagai ‘Mr.White Hat’.

Pemulangan aset daripada Mr. White Hat dilakukan secara berperingkat, bermula pada 11 Ogos sehingga pada 12 Ogos, sebanyak $342 juta telah dipulangkan.

Ini menjadikan kesemua aset telah dipulangkan ke multi-signature wallet yang dikawal oleh pasukan Poly Network dan Mr. White Hat pada hari ini kecuali Tether (USDT) yang masih dibekukan.

Bagaimanapun, proses bayar semula masih belum selesai dan Poly Network akan terus berhubung dengan hacker tersebut sehingga pihak mereka menerima kunci akhir dan menebus semula aset.

Untuk pengetahuan, Poly Network telah memberi tawaran ganjaran bernilai $500,000, termasuk tiada sebarang tindakan saman sebaik sahaja kesemua aset berjaya dipulangkan. Namun, Mr. White Hat tidak memberi sebarang respons terhadap tawaran tersebut.

Sebaliknya, Mr. White Hat mendakwa tiada niat untuk menyelewengkan kesemua dana itu melainkan hanya mahu ‘menyelamatkan dunia’.

Hacker itu juga dikatakan mahu membayar ganti rugi kepada mangsa yang terlibat sama ada menggunakan ganjaran $500,000 atau sumbangan yang diterima.

Ketika twit tersebut dimuatnaik, Mr. White Hat telah menerima sumbangan sekitar $4,000.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat