Dagangan Malaysia-China Mencecah RM191.65 bilion

83

Perdagangan dua hala antara Malaysia dan China dari Januari hingga Oktober 2016 mencecah RM191.65 bilion, naik 1.2 peratus berbanding tempoh sama tahun lepas.

Bagi tempoh sama, eksport susut 7.2 peratus tahun ke tahun kepada RM77.40 bilion manakala import meningkat 7.9 peratus tahun ke tahun kepada RM114.25 bilion, menurut Perbadanan Pembangunan Perdagangan Luar Malaysia (MATRADE) dalam kenyataan hari ini.

“Produk elektrik dan elektronik menyumbang 42.7 peratus kepada jumlah eksport, bernilai RM43.22 bilion, diikuti produk kimia dan bahan kimia (10.4 peratus), produk petroleum (10.2 peratus), produk berasaskan sawit dan minyak sawit (enam peratus) dan barangan perkilangan logam (4.5 peratus),” katanya.

Bagi tempoh 10 bulan pertama tahun ini, defisit perdagangan meningkat kepada RM36.84 bilion berbanding RM22.51 bilion pada tempoh sama tahun lepas, katanya.

Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Datuk Chua Tee Yong berkata pertumbuhan eksport yang rendah itu disebabkan aliran penurunan harga komoditi.

“Harga komoditi yang lemah, termasuk harga minyak dan gas, memberi cabaran kepada perdagangan,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Platform Promosi Perdagangan Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS) China-ASEAN (CASTPP), hari ini.

Bagaimanapun, Chua berkata, beliau percaya lawatan rasmi oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak ke China baru-baru ini akan membantu mengimbangi perdagangan antara kedua-dua negara berikutan harga minyak sawit menunjukkan tanda-tanda peningkatan susulan lawatan itu.

Dilaporkan China memberi maklum balas yang positif terhadap peningkatan import kelapa sawit dari Malaysia selepas kunjungan Najib pada Oktober.

Sementara itu, Chua berkata usaha daripada MATRADE, seperti penyertaannya dalam lebih lapan promosi dan pameran setakat ini tahun ini, yang turut membantu meningkatkan eksport PKS ke China.

“Jualan yang dijana daripada lapan acara di China mencecah RM1.6 bilion, naik 10 hingga 15 peratus berbanding tahun sebelum ini,” katanya.

Beliau berkata Program Promosi Malaysia di Shanghai pada bulan lepas turut mencatatkan jualan lebih US$60 juta (RM268 juta).

“Oleh itu, kami menggalakkan lebih banyak PKS merebut peluang untuk menyertai CASTPP bagi meneroka pasaran China yang besar dengan jumlah penduduk seramai 1.9 bilion,” katanya.

CASTPP, seminar selama sehari bertujuan memberi pandangan mengenai peluang eksport bagi Malaysia dan China melalui kerjasama strategik, perkongsian dan usaha sama.

Ia turut menjadi platform untuk meningkatkan pengetahuan pengeksport Malaysia mengenai peluang perniagaan dan meningkatkan perdagangan dua hala dengan China.

Turut hadir Ketua Pegawai Eksekutif MATRADE Datuk Dzulkifli Mahmud.

Sumber: Bernama

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat