Dapatan Terbaru IMF Buatkan ‘Pemain Pasaran’ Berbelah Bahagi! Ini Sebabnya

200

Pada hari Selasa, Institusi Monetari Antarabangsa (IMF) sedikit meningkatkan ramalan pertumbuhan globalnya, menyatakan ekonomi telah terbukti “amat tahan” walaupun tekanan inflasi dan perubahan dasar monetari.

IMF kini menjangkakan pertumbuhan global sebanyak 3.2% pada tahun 2024, meningkat sebanyak 0.1 mata peratus daripada ramalan Januari yang lebih awal, dan selaras dengan ramalan pertumbuhan untuk tahun 2023. Pertumbuhan dijangka akan berkembang pada kadar yang sama sebanyak 3.2% pada tahun 2025.

Ketua ekonomi IMF, Pierre-Olivier Gourinchas, memaklumkan dapatan tersebut menunjukkan ekonomi global menuju ke “soft landing,” berikutan krisis ekonomi, dan risiko kepada prospek kini adalah secara umum seimbang.

“Walaupun ramalan yang sura, ekonomi global kekal berdaya tahan, dengan pertumbuhan yang stabil dan inflasi perlahan seiring dengan pertumbuhan,” lapor beliau dalam catatan blog.

Pertumbuhan dijangka akan diterajui oleh ekonomi maju, dengan Amerika Syarikat sudah melebihi trend pra-pandemik Covid-19 dan  zon eropah menunjukkan tanda-tanda pemulihan yang kukuh. waima begitu, dapat dilihat prospek yang lebih suram di China dan ekonomi pasaran membangun besar lain mungkin memberi tekanan kepada rakan perdagangan global, kata laporan tersebut.

China, yang ekonominya masih lemah oleh penurunan dalam pasaran hartanahnya, disenaraikan di antara beberapa risiko negatif berpotensi beri kesan kepada ekonomi global. Juga termasuk dalah senarai risiko adalah kenaikan harga yang didorong oleh kebimbangan geopolitik, ketegangan perdagangan dan kadar faedah tinggi yang berpanjangan.

Bank pusat kini menjadi tumpuan bagi mendapat isyarat mengenai halatuju masa depan inflasi, dengan perbezaan pandangan mengenai bilakah Federal Reserve dan Bank Pusat Eropah akan mengurangkan kadar. Beberapa penganalisis baru-baru ini meramalkan kemungkinan kenaikan kadar Fed apabila inflasi yang kukuh dan ketegangan di Timur Tengah yang meningkat mempengaruhi sentimen ekonomi.

IMF berkata ia melihat inflasi global menurun dari purata tahunan sebanyak 6.8% pada tahun 2023 kepada 5.9% pada tahun 2024 dan 4.5% pada tahun 2025, dengan ekonomi maju kembali ke sasaran inflasinya lebih awal daripada ekonomi pasaran membangun dan negara berkembang.

Walaupun prospek yang lebih cerah pada hari Selasa, pertumbuhan global tetap rendah mengikut standard sejarah, sebahagian disebabkan oleh pertumbuhan produktiviti yang lemah dan peningkatan ketegangan geopolitik. Ramalan IMF selama lima tahun melihat pertumbuhan global pada kadar 3.1%, paras terendahnya dalam beberapa dekad.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat