Dari Mana Datangnya Pertumbuhan Ekonomi? Hutang & Perbelanjaan Kerajaan

989

Perbelanjaan kerajaan, pertumbuhan ekonomi dan hutang.

Dari segi ‘expenditure side‘, mudahnya ekonomi ni bergantung kepada perbelanjaan 3 pihak:

1) Swasta
2) Kerajaan
3) Orang luar

Swasta tu pengguna dan syarikat. Kerajaan tu daripada kementerian sehinggalah sekolah kerajaan. Dan orang luar tu bergantung kepada eksport.

Untuk Malaysia…. Perbelanjaan ekonomi pada tahun 2017 adalah seperti berikut:

Swasta: RM984 billion
Kerajaan: RM272 billion
Eksport: RM966 billion

Jumlah: RM2,222 billion

Tapi ini adalah ‘keseluruhan perbelanjaan’, disebabkan dalam ekonomi ni kita hanya mengambil kira apa yang dihasilkan dalam Malaysia, maka keseluruhan nombor di atas perlu ditolak dengan nilai import sebanyak RM872 billion.

Kalau dalam kelas dan juga industri, ramai suka tolak nilai eksport sahaja dengan import, untuk dapatkan nilai net eksport. Tapi itu sebenarnya agak misleading. Sebab banyak juga daripada perbelanjaan swasta dan kerajaan yang datangnya daripada import.

Okay jadi sekarang ni…. Dari mana pertumbuhan ekonomi datang?

Swasta: Bila populasi berkembang, dan bila rakyat serta syarikat semakin berduit
Kerajaan: Bila kerajaan ingin berbelanja lebih
Eksport: Bila orang luar semakin inginkan produk negara kita

Maksudnya untuk pertumbuhan ekonomi swasta, ianya apa yang kita boleh panggil sebagai ‘natural progression’. Memang ianya akan meningkat secara kolektif. Sebab populasi pasti berkembang.

Apa yang tidak pasti… Adalah adakah setiap individu akan turut mengalami ‘pertumbuhan’ yang sama.

Untuk kerajaan, mereka akan boleh berbelanja lebih jika mengambil cukai lebih tinggi. Ceteris paribus, kutipan cukai akan tinggi bila populasi bertambah. Jadi sepatutnya semakin ramai rakyat, semakin tinggi perbelanjaan kerajaan.

Tetapi hakikatnya semakin ramai rakyat, beban kewangan kerajaan juga akan bertambah jika kebanyakan perbelanjaan kerajaan adalah bertujuan untuk subsidi.

Jika kerajaan tersebut ingin berbelanja lebih lagi daripada sekadar subsidi, maka cukai perlu dinaikkan. Dan ini akan memberi kesan pulak kepada pihak swasta.

Yang pasal eksport kita tak payah sentuh hari ni.

Jadi…. Dalam situasi sekarang. Apabila GST ditukar kepada SST….. Kerajaan punya hasil berkurangan, tapi itu juga bermaksud swasta tengah mempunyai duit lebih banyak.

Kita balik kepada nombor tadi ekk

Swasta: RM984 billion
Kerajaan: RM232 + 40billion
Eksport: RM966 billion

Jumlah: RM2,222 billion

Itu saya pecahkan perbelanjaan kerajaan kepada perbelanjaan daripada duit sendiri, dan perbelanjaan melalui hutang kerajaan.

Bila GST tukar kepada SST. Dia jadilah macam ni:

Swasta: RM984 + 20 billion = RM1,004 billion
Kerajaan: RM212 + 40 billion = RM252 billion
Eksport: RM966 billion

Jumlah: RM2,222 billion

Swasta akan tambah RM20 billion. Dan kerajaan akan kurang RM20 billion

Tapi realitinya, kebanyakan perbelanjaan kerajaan adalah tetap. Contoh gaji pekerja kerajaan. Subsidi, dll. Maka walaupun GST dah tak ada, dia akan jadi macam ni

Swasta: RM984 + 20 billion = RM1,004 billion
Kerajaan: RM212 + 60 billion = RM272 billion
Eksport: RM966 billion

RM2,242 billion

Kerajaan akan terpaksa tanggung hutang lagi banyak. Untuk cover balik perbelanjaan yang masih kena dibuat walau tidak ada GST tadi.

Katakanlah kerajaan dalam usaha nak kurangkan hutang dan deficit, berjaya kurangkan perbelanjaan kerajaan dengan potong projek sana sini sebanyak RM30 billion. Maka ekonomi akan jadi seperti berikut

Swasta: RM984 + 20 billion = RM1,004 billion
Kerajaan: RM212 + 30 billion = RM242 billion
Eksport: RM966 billion

Jumlah: RM2,212 billion

Nampak ke?

Ceteris paribus, kalau kerajaan sebenarnya mengurangkan hutang yang diambil setiap tahun, maka ekonomi turut akan lebih perlahan sebanyak mana hutang yang dikurangkan.

Jadi bila kerajaan mempunyai prinsip untuk sentiasa mengurangkan fiscal deficit, maka ekonomi pasti akan terkesan. Dia tidak wujud suasana di mana kerajaan mengurangkan belanja walau tanpa pengurangan cukai, tetapi ekonomi akan bertumbuh lebih kuat.

Sebab hakikatnya apa yang dibelanjakan kerajaan itu merupakan pendapatan untuk pihak lain.

Contoh hospital kerajaan membeli ubat, membayar gaji doktor dan doktor merawat pesakit. Semua itu adalah aktiviti ekonomi.

Sebab tu dalam keadaan sekarang, kalau kerajaan ingin mengurangkan belanja kerajaan lebih daripada berapa banyak duit lebihan yang swasta dapat hasil pengurangan cukai. Maka ianya akan memberi kesan negatif kepada ekonomi.

Tapi jika pengurangan itu selari dengan pengurangan hasil disebabkan bertukarnya GST kepada SST. Ekonomi masih akan sama. Cuma yang menang adalah rakyat serta syarikat swasta. Yang sakit pekerja kerajaan dan yang membuat business dengan kerajaan.

Err faham ke?

Disclaimer: ada tiny details yang salah sebenarnya dalam post ni. Tapi cukup ‘betul’ lah kot untuk pemahaman umum haha

.

.

Artikel ini diterbitkan semula dengan keizinan saudara Izzuddin YussofSila SHARE dan LIKE jika anda suka perkongsian ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat