Data Inflasi PCE Buatkan Pasaran Menilai Kembali Strategi? Ini Apa Yang Berlaku Pada Pasaran Kewangan!

363

Indeks pasaran saham hadapan AS mengekalkan kerugian  pada hari Jumaat ketika pelabur menilai kembali bacaan inflasi yang kebanyakannya memadai untuk menentukan waktu pelonggaran dasar monetari Federal Reserve.

Laporan Jabatan Perdagangan AS menunjukkan indeks perbelanjaan peribadi meningkat sebanyak 0.2% bulan demi bulan pada Disember, seiring dengan jangkaan ekonom yang ditemubual oleh Reuters. Secara tahunan, ia meningkat sebanyak 2.6%.

Angka teras, yang tidak termasuk item yang tidak stabil seperti makanan dan tenaga – petunjuk inflasi pilihan Fed – meningkat sebanyak 0.2% secara bulanan, berbanding dengan kenaikan sebanyak 0.2% yang dijangka. Dari segi tahunan, ia meningkat sebanyak 2.9%, berbanding dengan kenaikan dianggarkan sebanyak 3%.

Indeks Dow e-minis turun 96 mata atau 0.25%, S&P 500 e-minis turun 9.25 mata atau 0.19%, dan Nasdaq 100 e-minis turun 88.25 mata atau 0.5%.

Indeks US dolar yang mengukur US dolar berbanding enam mata wang utama didagangkan susut 0.34% kepada paras dagangan 103.017.

Jadi Subscriber INTRADAY
Sertai bersama lebih 100,000 subscribers kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang trading dunia pasaran kewangan.


* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat