Data Tempahan US Durable Goods Merosot 0.7% Pada April

56

Tempahan ‘durable goods‘ teras (core-durable goods) pada April merosot 0.7% berbanding jangkaan pasaran yang lebih tinggi iaitu kenaikan 1.4% pada tempoh tersebut. Bacaan yang dicatatkan pada bulan sebelum itu ialah kenaikan 2.3% yang telah dikaji semula.

Durables goods ialah barang-barang yang bukan digunakan secara terus dan boleh disimpan dalam jangka masa panjang contohnya mesin.

Manakala dalam data yang lebih penting iaitu tempahan core-durable goods yang tidak termasuk barangan seperti pengangkutan merosot 0.4% pada tempoh sama berbanding jangkaan kemerosotan sebanyak 0.2%. Kemerosotan ini begitu rendah berbanding data sebelum ini yang merekod kenaikan 0.8%.

Tempahan barang modal yang tidak termasuk pesawat tidak berubah dari kenaikan 0.2% dengan kenaikan tahuna kali ini berjumlah 1.3%.

Penghantaran juga merosot 0.3% pada April dan telah merekod kejatuhan tiga dari empat bulan terakhir.

Tempahan yang belum dipenuhi atau belum dihantar kepada pembeli meningkat 0.2%, manakala dalam tempoh 12 bulan sehingga April mencatat penurunan 1.2%.

Data terbaru ini menunjukkan momentum dalam perbelanjaan modal atau pelaburan dan data-data terbaru dijangka tidak memberi banyak impak kepada polisi monetari dalam masa terdekat.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat