Dengan Kuasa NFT Akan Selamatkanmu Hutan Amazon

325

‘Ni Amazon yang hutan dekat Brazil tu, bukan Amazon yang syarikat AS. Saja bagitahu takut korang keliru.’

Nemus, sebuah syarikat dari Brazil yang memiliki tanah seluas 410 kilometer persegi di hutan hujan Amazon, telah menawarkan pembiayaan pemuliharaan hutan dengan cara baru iaitu melalui penjualan non-fungible tokens (NFT).

Pengasas Nemus, Flavio de Meira Penna, menyatakan inisiatif penjualan NFT yang membolehkan pembeli menaja pemeliharaan kawasan hutan tersebut, telah dimulakan pada Jumaat lalu.

Menerusinya, pembeli NFT akan perolehi penajaan unik kepada kawasan hutan berdasarkan saiz yang berbeza, dan hasilnya akan digunakan untuk memulihara pokok bagi menjana semula kawasan yang ditebang selain memupuk pembangunan mampan.

Terang Penna, pemegang token bukan sahaja akan peroleh tanah malahan akan mendapat akses kepada maklumat penting tentang pemeliharaan daripada imej satelit kepada pelesenan serta dokumentasi lain.

Tambahnya lagi, Nemus telah mejual 10% daripada tawaran awal token untuk 8,000 hektar pada hari pertama pelancaran dan menjangkakan lebih banyak lagi akan terjual pada minggu mendatang.

Menurut kenyataan syarikat, setiap tanah berbeza dari segi saiz suku hektar sehingga 81 hektar, yang pembeli boleh dicari dengan peta dalam talian.

Ujar syarikat itu lagi, NFT bagi tanah terkecil dijual pada harga US$150 dan yang terbesar pada $51,000.

Rancangan penjualan NFT tersebut diharap dapat mengumpul $4 juta ke $5 juta bagi membeli tambahan 2 juta hektar tanah yang syarikat sedang berunding dengan perbandaran Pauini di negeri Amazonas.

Selain itu, syarikat akan menggunakan dana tersebut bagi menyokong usaha pembangunan mampan seperti penuaian buah acai dan kacang Brazil oleh masyarakat tempatan di Pauini.

Sebagai makluman, setiap token ada disertakan dengan karya seni tumbuhan atau haiwan Amazon yang dihasilkan oleh Concept Art House yang berpangkalan di San Francisco.

Umumnya, NFT adalah sejenis aset kripto dengan tandatangan digital unik dan pelbagai usaha pembiayaan pemulihan melalui NFT telah dibuat, termasuk rancangan untuk memelihara rizab hidupan liar di Afrika Selatan.

Namun, terdapat sesetengah pengkritik telah persoalkan nilai NFT untuk kegunaan alam sekitar ekoran token yang menggunakan teknologi blockchain memerlukan kuasa pengkomputeran yang membebaskan gas rumah hijau yang memanaskan iklim.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat