Draghi Masih Neutral Dalam Ucapan Semalam

49

Semalam Presiden Bank Pusat Kesatuan Eropah (ECB) Mario Draghi membentangkan laporan tahunan ECB di Parlimen Eropah di Strasbourg. Dalam ucapannya, Draghi masih mengekalkan pendiriannya bahawa pemulihan ekonomi masih bergerak sederhana dan komen terbaru ini sejajar dengan minit mesyuarat ECB Oktober lepas yang dikeluarkan minggu lalu.

Dia juga mengesahkan, ECB komited untuk menjalankan polisi monetari yang kuat. Menurutnya untuk mencapai sasaran inflasi adalah masih bergantung kepada polisi monetari semasa yang berterusan.

Beliau juga dilihat akan terus berusaha mencapai sasaran ECB berikutan cabaran-cabaran yang menghadkan ekonomi Eropah untuk terus berkembang secara dinamik. Segala retorik yang disampaikan Draghi ini masih sama dengan ucapannya beberapa minggu lepas berikutan pilihanraya Presiden negara-negara besar Eropah iaitu German dan Perancis tahun hadapan. Secara umumnya, perkembangan politik di Eropah ini menambahkan lagi ketidaktentuan di Zon Eropah.

Draghi masih memberikan perhatian kepada keuntungan bank yang rendah dan menyeru Parlimen Eropah untuk membantu dalam mengukuhkan keuntungan dalam sektor kewangan mereka. Keuntungan yang rendah ini tidak lain tidak bukan disebabkan paras kadar bank ECB yang sangat rendah menyebabkan kos pinjaman antara bank juga menjadi rendah seterusnya persekitaran perniagaan mereka dengan klien di Zon Eropah.

Secara keseluruhan, Draghi dilihat masih mengekalkan tona ucapan yang neutral dan belum bersedia untuk memberikan isyarat yang lebih jelas tentang perancangan ECB yang lebih spesifik. Ucapannya ini masih mengekalkan jangkaan yang ECB tidak merancang untuk mengumumkan perlanjutan program pembelian bon.

Pasaran dijangka akan mendapat lebih isyarat pada mesyuarat ECB bulan Disember nanti tentang polisi monetari akomodatif ini. Pun begitu, tiada jangkaan bagi tightening policy (pengetatan polisi) dari ECB dalam masa terdekat ini berikutan kesukaran untuk mencapai sasaran inflasi 2.00%. Pasaran menjangkakan akan ada lebih pelonggaran (easing policy) dalam polisi semasanya walaupun pasaran masih meragui tentang pilihan instrumen polisi yang ada.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat