Draghi Yakin Dengan Pertumbuhan Ekonomi, Tekanan Inflasi Masih Lemah

36

Sidang media ECB baru sahaja tamat sebentar tadi dengan bank pusat mengekalkan polisi monetari. Dalam sidang media sebentar tadi, Draghi lebih yakin dengan pertumbuhan ekonomi tetapi menegaskan inflasi masih lagi rendah.

Dalam kajian atau projection yang dibuat oleh staf ECB, terdapat kajian semula kepada ramalan pertumbuhan ekonomi dengan tahun 2017 dijangka bertumbuh 1.9% dari 1.8%, di mana tahun 2018 dan 2019 dinaikkan 0.1% kepada 1.8% dan 1.7%.

Manakala dalam ramalan inflasi untuk tahun 2017 kadar faedah diturunkan kepada 1.5% dari 1.7%. Tahun 2018 pula diturunkan agak banyak kepada 1.3% dari 1.6% di mana 2019 diturunkan 0.1% kepada 1.6%. Menurut Draghi, ramalan ini diturunkan oleh sebab jangkaan harga minyak mentah global yang rendah.

Presiden Drgahi begitu optimis dengan pertumbuhan ekonomi Zon Eropah dengan komen bahawa pemulihan kini dalam keadaan momentum yang kukuh dan berkembang pada kadar terpantas melebihi jangkaan sebelum ini. Beliau juga menyatakan risiko kepada ekonomi kini seimbang dan ECB juga telah memotong panduan bahawa “risiko masih bergerak ke bawah” yang digunakan sejak setahun lalu.

Draghi juga menyatakan tekanan inflasi yang lemah adalah disebabkan pertumbuhan kadar gaji yang perlahan.

Dalam sidang media tersebut, pihak ECB mengatakan potensi kepada ‘tapering’ pada September tiada dibincangkan dalam mesyuarat kali ini.

Tambahnya beliau, ECB akan lebih yakin dengan peningkatan inflasi yang kukuh jika terdapat pertumbuhan yang lebih memberangsangkan. Inflasi akan menjadi faktor utama dalam penentuan perubahan polisi ECB, kata beliau.

Matawang Euro bergerak tidak menentu dengan membuat spike ke atas pada pukul 7.45 pm tadi  sebelum menjunam semula disebabkan terdapat sedikit kenyataan awal ECB yang diubah. Hal ini berterusan dan Eur/Usd membuat spike ke bawah sebelum naik semula dan ketika ini didagang di sekitar 1.1218 selepas jatuh sehingga 1.1193 sebentar tadi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat