Ekonomi New Zealand Q1 Berkembang 0.5% Kurang Dari Jangkaan

50

Ekonomi New Zealand berkembang sedikit pantas pada suku pertama walaupun ia kurang daripada jangkaan pasaran.

Keluaran Dalam Negara Kasar, KDNK (Gross Domestic Product, GDP) berkembang 0.5% pada suku pertama berbanding 0.4% pada suku keempat 2016.

Dari segi tahunan, GDP berkembang 2.5% berbanding 2.7% pada suku ketiga.

Jangkaan bagi data kali ini ialah pertumbuhan berkembang 0.7% dengan bacaan tahunan 2.7%.

Bacaan terbaru menunjukkan ekonomi New Zealand berkembang buat kali ke-26 berturut-turut. Pertumbuhan perlahan mendadak pada suku keempat selepas gempa bumi yang berlaku tahun lalu.

Pertumbuhan suku pertama banyak disumbangkan oleh kenaikan 4.3% dalam sektor pertanian. Perdagangan runcit dan perhotelan meningkat 1.8% manakala sektor pembuatan menyumbang kenaikan 1%.

Perbelanjaan penggunaan isirumah juga naik 1.3% pada tempoh sama yang disokong oleh perbelanjaan ‘durable goods‘ dan perkhidmatan.

New Zealand menjangka ekonomi berkembang kukuh 3.1% dalam masa lima tahun akan datang dengan kerajaan merancakkan pembangunan infrastruktur bagi menyokong peningkatan populasi. Eksport, pembinaan dan pelancongan akan menjadi pemangkin kepada pertumbuhan ekonomi.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat