Emas Tertekan Pada Rabu Dengan Pengukuhan US Dolar

54

Harga emas berada hampir dengan paras terendah hampir dua bulan lalu setakat 8.26 pm pada Rabu. Pasaran sedang menunggu maklumat lanjut mesyuarat The Fed bulan lalu dalam laporan minit mesyuarat yang akan dikeluarkan pada pukul 2 pagi Khamis.

Pasaran hadapan emas di Comex ketika ini menunjukkan harga bergerak di sekitar $1,220.32 setakat pukul 8.15 pm tidak jauh dari paras terendah 11 Mei.

The Fed akan mengeluarkan laporan minit mesyuaratnya pagi ini di mana para pelabur mahu mendapatkan lebih banyak klu tentang komitmen bank pusat menaikkan kadar sekali lagi tahun ini. Pasaran juga akan mendapat lebih maklumat tentang perancangan pengurangan penyata imbangan bank pusat ini.

Ketika ini potensi kenaikan kadar faedah pada Disember hanya berada di sekitar 50%.

Logam berharga emas mengukuh dalam sesi Selasa selepas ketegangan yang dicetuskan oleh Korea Utara menyokong aset safe-haven seperti emas dan Yen.

Selain itu, pemain-pemain pasaran juga akan terus memerhatikan perkembangan terbaru di Timur Tengah di mana Arab Saudi, UAE, Mesir dan Bahrain akan bertemu bagi menentukan sama ada meneruskan sekatan terhadap Qatar ataupun sebaliknya.

Dalam perkembangan lain, dagangan hadapan perak di Comex susut 6.8% kepada $15.94 setakat pukul 8.39 pm.

Kini, US dolar mengukuh dari paras terendah sembilan bulan lalu yang ditunjukkan dalam indeks US dolar. Indeks yang mengukur kekuatan matawang greenback berbanding enam matawang utama yang lain ini berada di sekitar 96.18 naik 0.25% setakat ini.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat