Empat Perkara yang Anda Perlu Tahu Dalam Pembukaan Pasaran New York

40

US dolar kehilangan momentum, Ucapan Janet Yellen di Baltimore, momentum kenaikan pasaran ekuiti dunia terhenti, minyak dunia tenang dalam dagangan hari ini dan sentimen ekonomi German hampir di paras tertinggi tiga tahun. Ini antara perkara yang menjadi topik bualan pelabur, pedagang dan spekulator di seluruh dunia dalam pembukaan pasaran New York.

  • US dolar kehilangan momentum

Indeks US dolar (DXY) yang mengira kekuatan US dolar berbanding enam matawang utama dunia turun 0.1% pada 102.86 semasa artikel ini ditulis berikutan sebahagian kecil pelabur-pelabur yang mengambil keuntungan (take-profit) pada penghujung tahun ini.

Minggu lepas indeks ini mendaki begitu tinggi sehingga ke paras 103.55 iaitu paras tertinggi pernah dicapai Disember 2002 selepas The Fed menaikkan kadar. Berbanding Yen, dolar melemah sedikit ke paras 117.45 selepas mencapai paras tertinggi 11 bulan lepas di 118.65. Manakala berbanding euro masih lagi didagangkan berdekatan paras terendah 14 tahun lepas di 1.0365 minggu lepas.

  • Ucapan Pengerusi The Fed Janet Yellen

Janet Yellen berucap di Baltimore hari ini berkaitan pasaran buruh US. Ucapan ini penting untuk diberi perhatian berikutan The Fed baru sahaja menaikkan kadarnya minggu lepas. Penting untuk mendapatkan isyarat terbaru dari Yellen kerana jangkaan tiga kali kenaikan pada 2017.

  • Pasaran ekuiti dunia juga kehilangan momentum

Pasaran saham US mendapat kenaikan sedikit dalam pembukaan pasaran New York dengan Dow Jones semakin hampir ke paras 20,000 berikutan para pelabur cuba mendapatkan lebih pendapatan sebelum cuti Krismas. Di Eropah pula, pasaran ekuiti Eropah dan UK lemah sedikit jatuh dari paras tertinggi 2016. Saham bank Itali iaitu Monte Dei Paschi jatuh mendadak sebanyak 8% berikutan mereka cuba mendapatkan dana 5 billion euro hujung tahun ini untuk mengelakkan bail-out (bantuan) dari kerajaan.

  • Minyak didagangkan tenang di bawah paras tertinggi

Harga minyak meningkat pada hari Isnin berikutan jangkaan pengeluaran minyak mentah yang lebih ketat menjelang tahun 2017 sebaik sahaja OPEC dan pengeluar lain bertindak untuk mengurangkan pengeluaran bagi menaikkan harga. Brent mentah antarabangsa diniagakan pada $55.41 setong, naik 20 sen atau sebanyak 0.36 peratus daripada harga penutup sesi sebelum ini.

Dalam masa yang sama, WTI mentah juga dilapor meningkat sebanyak 22 sen. Peniaga juga berkata bahawa harga dijangka akan meningkat lebih tinggi bulan depan disebabkan pengeluaran bekalan yang lebih ketat menjelang tahun depan.

 

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat