Ethereum 2.0 Dijangka Bersiaran Pada Ogos Ini

641

Pembangun utama Ethereum, Preston Van Loon memaklumkan Ethereum 2.0 atau lapisan konsensus (consensus layer) akan mula bersiaran pada Ogos beberapa bulan selepas gabungan testnet Ethereum, Ropsten berlaku pada 8 Jun ini.

Difahamkan kehadiran Ropsten akan menyaksikan Proof of Work (PoW) bergabung dengan Proof of Stake (PoS) selepas genesis bermula pada 30 Mei.

Bagaimanapun, jangkaan pelancaran Eth2 bergantung kepada difficulty bomb: “Jika tiada perubahan untuk ketetapan difficulty bomb, bolehlah laksanakan The Merge seawalnya.”

Difficulty bomb merujuk kepada kesukaran penghasilan blok (perlombongan) sebaik sahaja Ethereum 2.0 dan Proof of Stake (PoS) sedia untuk dilancarkan.

The Merge pula terma yang digunakan untuk kejadian gabungan blockchain Ethereum semasa (lapisan perlaksanaan / Eth1) dengan Fasa 0 Beacon Chain.

Ketika di Fasa 0, PoS akan bermula dan bersiaran dengan sendirinya dalam tempoh tertentu. Pada masa yang sama, sepanjang Fasa 0 berlaku, Eth1 dapat dimanfaatkan untuk ketersediaan data.

PoW → PoS

Ethereum menggunakan mekanisme PoW sebelum komunitinya memutuskan untuk beralih kepada PoS.

Peralihan ini membawa Ethereum jauh dari perlombongan menggunakan tenaga elektrik yang tinggi untuk mendapatkan bayaran. Sebaliknya menfokuskan kepada staking di mana pelabur Ethereum boleh mendepositkan ETH ke dalam platform untuk dapatkan ganjaran.

Pada masa yang sama, konsensus ini memudahkan lagi stakers mengoperasikan rangkaian, membolehkan desentralisasi dan perlindungan yang tinggi.

Sebenarnya kelewatan pelancaran Eth2 sudah dijangka kerana pada pertengahan Januari pihak pembangun sudah memaklumkan perubahan tarikh.

Pengumuman tersebut mengundang pelbagai reaksi lagi-lagi peralihan tersebut akan mengurangkan penghasilan ETH sekitar 90%.

Semakin kurang ETH dalam bekalan, semakin meningkat permintaan; dan ini akan menghasilkan lonjakan harga.

Ketika penulisan, seunit ETH didagangkan pada $2,019.98, meningkat lebih 5% dalam 24 jam tetapi susut lebih 1% sejak minggu lalu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat