Ethereum Classic (ETC), ICP Catat Lonjakan Tertinggi

475

Sudah dua hari pasaran kripto menunjukkan pergerakan positif dengan Ethereum Classic (ETC) dan Internet Computer (ICP) mencatatkan peratusan lonjakan tertinggi berbanding aset kripto yang lain.

Berdasarkan data, ETC telah menunjukkan peningkatan lebih 34% dalam 24 jam kepada nilai semasa penulisan, $60.07 dan dalam seminggu, aset ini berjaya meningkat lebih 64%.

Perkembangan harga ETC dikaitkan dengan pengumuman terbaru iaitu kemaskini rangkaian, Magneto yang dijangka akan berlangsung sekitar akhir Julai. Kemaskini Magneto melibatkan penambahbaikan Ethereum Improvement Proposal (EIP) yang diusahakan di rangkaian standard, Ethereum.

Bagaimanapun, harga ETC masih jauh di bawah paras tertinggi sepanjang masa (ATH) pada Mei, $167.09.

Pada masa yang sama, ICP mencatatkan harga tertinggi terbaharu, $58.71 sekitar jam 3 pagi waktu tempatan dari paras terendah pada Ahad, $28, menjadikan lonjakan yang dicatatkan hampir 30%.

Pergerakan positif ini rupanya disebabkan kenyataan dalam laporan Goldman Sachs “Digital Assets: Beauty Is Not in the Eye of the Beholder”, yang mana ada menyebut beberapa blockchain terbaru dan antaranya Internet Computer.

Goldman menggelarnya sebagai “sebuah rangkaian inovatif tetapi tidak diuji, di fasa awal, dan kompleks”.

ICP juga baru-baru ini dikaitkan dengan scam dan rug pull ekoran daripada penyusutan harga dalam 95% sejak dilancarkan pada 10 Mei dengan nilai ketika itu dicatatkan pada $630.

Seperti yang dinyatakan oleh pengasas Bitcoin Capital dan Heisenberg Capital, Max Keiser: “It’s an exit scam rug pull. The end.” Keiser juga turut melabel Ethereum dan Cardano sebagai exit scams.

ICP mungkin atau mustahil satu scam dan rug pull tetapi projek ini berjaya mengumpulkan dana lebih $120 juta hasil pelaburan daripada Andreessen Horowitz (a16z), Polychain Capital, Scalar Capital, CoinFund, Multicoin Capital dan Greycroft Partners. Coinbase juga salah satu pertukaran yang terlibat sebagai pelabur ICP.

Mungkin juga kerana ia masih di fasa awal menyebabkan masih samar-samar halatuju projek ini. Apa-apa pun jika anda belum lagi melabur dan tertarik dengan ICP, dinasihatkan untuk berhati-hati dan membuat kajian sendiri terlebih dahulu.

Jadi Subscriber VIP INTRADAY
Sertai bersama lebih 30,000 subscribers VIP kami yang menerima kemaskini berita terkini beserta tips-tips premium tentang forex trading.
* Sila semak inbox dan spam folder 2-3 minit selepas melanggan.
Anda mungkin juga berminat